Парламентът на Швеция даде одобрението си Магдалена Андершон да бъде

...
Парламентът на Швеция даде одобрението си Магдалена Андершон да бъде
Коментари Харесай

Магдалена Андершон - първата жена премиер на Швеция

Парламентът на Швеция даде утвърждението си Магдалена Андершон да бъде министър председател. Така тя става първата в историята на страната жена на министър-председателския пост.

След няколко дни на договаряния Андершон, която е водач на социалдемократите, си обезпечи нужната поддръжка тази заран и ще размени Стефан Льовен на поста, откакто той не съумя да си обезпечи задоволително гласове. Досега тя беше финансов министър в държавното управление на Льовен, съобщи „ Франс прес “.

Миналата седмица тя изиска повече време, с цел да си обезпечи нужната поддръжка, откакто интензивните договаряния за нов министър председател стигнаха до задънена улица. Във вторник вечерта бе реализирано съглашение с Лявата партия, ръководена от Нуши Дадгостар, която изиска нарастване на пенсиите в подмяна на гласове в интерес на Андершон.

Тя получи период до понеделник тази седмица, с цел да откри задоволително поддръжка в 349-местния Риксдаг. Трябваше да си обезпечи поддръжка и от двете по-малки партии, които поддържаха предходното лявоцентристко държавно управление на Льовен.

Другият съдружник, Центристката партия, по-рано разгласи, че нейните депутати ще се въздържат от гласоподаване против Андершон.

Според конституцията на Швеция министър-председателите могат да ръководят, стига парламентарното болшинство от минимум 175 депутати да не е срещу тях. В момента социалдемократите на новия министър председател имат 100 места, а „ Зелените “ от ръководещата коалиция – 16.

До избора на Андершон се стигна, откакто през юни държавното управление на Льовен изгуби избор на съмнение в Народното събрание с изтеглянето на поддръжката от Лявата партия за него. После Народното събрание гласоподава той да продължи да бъде министър председател. Льовен се завърна, само че разгласи, че към момента не е намерил мажоритарна поддръжка за бюджета на страната и че ще подаде оставка още веднъж през есента, в случай че не успее да го направи до тогава.

Така при започване на ноември Льовен публично подаде оставка, а Магдалена Андершон бе определена за негова наследничка отпред на Шведската социалдемократическа партия, което предвеща и избора ѝ за министър-председател.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР