Парламентът на РС Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция

...
Парламентът на РС Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция
Коментари Харесай

Македонският парламент прие резолюцията за червените линии в преговорите с България

Парламентът на районен съд Македония одобри през днешния ден препоръчаната от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в договарянията с България, заяви порталът „ Plusinfo.mk ”.

В поддръжка на текста са дали своят вот 95 депутати, а един се е въздържал.
 Заев предложения България да се причисли към „ Отворени Балкани ” Заев предложения България да се причисли към „ Отворени Балкани ”
Премиерът на районен съд Македония Зоран Заев съобщи през днешния ден, че България е добре пристигнала да се причисли към самодейността „ Отворени Балкани&rd...

Новината бе обявена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

„ В Народното събрание на Република Македония бе гласувана препоръчаната от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии по отношение на България! Македонският език е македонски, обособен и друг от другите. Македонският народ има просвета и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва ”, написа Николовски.

БГНЕС напомня, че на 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски разгласи текст на план на резолюция по отношение на договарянията с България. Целта ѝ е да очертае така наречен червени линии, с които да се преценяват договарящите, в случай че текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се упорства „ договарянията да се водят на равноправна и кардинална основа при наложително съблюдаване на интернационалното право, без никакви условия от едната или другата страна и при ценене достолепието на македонския народ ”. Подчертават се „ автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна последователност ”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева последователност, както и македонската еднаквост, която „ води своята легитимност от многовековните обичаи, предания, традиции, групова памет, нрав, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, групова последователност, почитание към обичайните религиозни институции и разказа за принадлежност на избрана географска и историческа територия ”.
 „ Мини Шенген “ става „ Отворени Балкани “ „ Мини Шенген “ става „ Отворени Балкани “
„ Отворени Балкани “ (Open Balkan) - по този начин ще се споделя районната самодейност, която до момента импровизирано се наричаше „ ми...

Коалиционният сътрудник на ръководещите Демократичен съюз за интеграция (ДС) разгласи, че този развой би трябвало да стартира от нулата, всички партии дружно да реализират консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа мощ.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи съобщи, че е належащо да бъде реализиран политически консенсус сред политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с " алените линии " за договарянията с България.

Премиерът Заев съобщи предходната седмица, е СДСМ поддържа наличието на препоръчаната резолюция по отношение на македонската еднаквост и език, само че не може да одобри текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това провокира недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която упрекна ръководещите, че разединяват страната.

" Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със наличието на резолюцията, за жалост отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи диалози с България ", се споделя в позицията на опозиционната партия.
 Заев: Започва нова епоха на съдействие в района Заев: Започва нова епоха на съдействие в района
„ Започва нова епоха на съдействие в района с съответна стратегия за деяние, която, уверени сме, ще бъде приета от Брюксел и...

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР