Парламентът на Полша подкрепи Доналд Туск да стане министър-председател, слагайки

...
Парламентът на Полша подкрепи Доналд Туск да стане министър-председател, слагайки
Коментари Харесай

Полският парламент подкрепи Доналд Туск за нов премиер на страната

Парламентът на Полша поддържа Доналд Туск да стане министър-председател, поставяйки по този метод завършек на осемгодишното националистическо ръководство и поставяйки страната на път към топене на връзките ѝ с Европейския съюз, оповестява Ройтерс, представени от БНР. 

На Полша бяха замрази десетки милиарди евро фондове от Европейския съюз заради спор с Брюксел по отношение на демократичните стандарти, само че Туск, някогашен президент на Европейския съвет и водач на центристката коалиция " Гражданска платформа ", даде обещание да поправи връзките и да деблокира парите.

Туск получи гласовете на 248 полски депутати, а 201 бяха срещу.

" Ще бъда длъжен на всички тези, които се довериха на тази нова, прелестна Полша, на всички тези, които ни се довериха и взеха решение да създадат тази историческа смяна ", уточни той пред Народното събрание след гласуването.

По-рано денем някогашният министър председател Матеуш Моравецки от националистическата партия " Право и правдивост " загуби избор на доверие за образуване на държавно управление, като беше подсилен единствено от 190 депутата, а 266 гласоподаваха " срещу ". Неговата партия стана първа на изборите на 15 октомври и получи първата опция да сформира държавно управление, само че й липсваше нужното болшинство, като всички останали партии изключиха опцията да работят с нея.

Туск, който към този момент беше министър-председател през интервала 2007-2014 година, се чака да показа своя кабинет още във вторник и да стартира да напредва с програмата си.

Преди това той сподели, че " работи по цялостен набор от ограничения, които ще възстановят върховенството на закона, доколкото е допустимо ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението на полския парламент да гласоподава в поддръжка на Доналд Туск за нов министър-председател.

" Вашият опит и мощен ангажимент към нашите европейски полезности ще бъдат скъпи за построяването на по-силна Европа в интерес на полския народ ", написа Фон дер Лайен в своя акаунт в обществената медия " X " минути, откакто полският парламент го поддържа за идващ министър председател.

Междувременно Туск благодари на полските дами и мъже и даде обещание да " прогони тъмнината и злото ".

" От на следващия ден ще можем да изправим грешките, тъй че всички без изключение да се усещат като вкъщи си ", добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР