Парламентът на Полша одобри резолюция, настояваща за промени в Националния

...
Парламентът на Полша одобри резолюция, настояваща за промени в Националния
Коментари Харесай

Парламентът на Полша поиска съдебна реформа

Парламентът на Полша утвърди резолюция, настояваща за промени в Националния правосъден съвет (НСС), оповестява " Ройтерс ".

Новото държавно управление се пробва да анулира промените на предходния кабинет, който съгласно критиците е политизирал съдилищата.

След като Европейският съюз замрази милиарди евросредства, предназначени за Полша, заради угриженост за върховенството на закона в страната, новото съдружно проевропейско държавно управление дефинира за собствен приоритет анулацията на промените.

В днешната резолюция се показва, че няколко резолюции, които са част от преразглеждането на правосъдната система от националистическата партия " Право и правдивост ", са противоконституционни и се приканва нелегално назначените членове на НСС да подадат оставка.

" Резолюцията има алегорично значение, което демонстрира, че ние просто имаме парламентарен проблем с един от органите, който има доста значима функционалност ", съобщи министърът на правораздаването Адам Боднар пред Народното събрание.

Решението беше признато с 239 гласа " за " против 169 " срещу ".

Президентът Анджей Дуда, съдружник на ПиС, неведнъж е изразявал поддръжката си за правосъдните промени на някогашните ръководещи, които съгласно критици и европейски институции нарушават върховенството на закона. Тази поддръжка значи, че новото държавно управление може да се сблъска с трудности в опитите си да ги анулира.

След приемането на резолюцията НСС съобщи, че документът " подкопава доверието в конституционните органи, разклаща правния ред и инициира спор с белезите на конституционна рецесия ".

Вчера новият парламент одобри резолюция за възобновяване на безпристрастността на публичните медии, след което смъкна публичен новинарски канал от ефир и уволни ръководители на държавни медии.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР