Парламентът на Нова Зеландия почти единодушно прие закон, който забранява

...
Парламентът на Нова Зеландия почти единодушно прие закон, който забранява
Коментари Харесай

И Нова Зеландия забрани лечението на гейове

Парламентът на Нова Зеландия съвсем единомислещо одобри закон, който не разрешава практики, предопределени за насилствена смяна на половата ориентировка, половата еднаквост или изразяването на пола, известни като конверсионна терапия.

Законопроектът, който беше импортиран от държавното управление предходната година, беше признат със 112 гласа " за " и единствено 8 гласа " срещу ".

„ Това е страховит ден за общностите на дъгата в Нова Зеландия “, сподели министърът на правораздаването Крис Фаафои.

„ Конверсионните практики нямат място в модерна Нова Зеландия. “

Правителството съобщи, че е получило близо 107 000 обществени оферти по отношение на законопроекта, най-големият брой обществени оферти, получени в миналото по който и да е закон.

Съгласно законодателството ще бъде закононарушение осъществяването на конверсионни практики на дете или юноша на възраст под 18 години или на разположение с нарушена дарба за взимане на решения. За сходни закононарушения се планува наказване отнемане от независимост до три години.

Също по този начин ще бъде закононарушение осъществяването на сходно " лекуване " на всеки – без значение от възрастта – когато тези практиките са предизвикали съществени вреди и нарушителите могат да бъдат подложени на отнемане от независимост до пет години.

Законите против конверсионната терапия набират скорост по целия свят. Канадският парламент гласоподава единомислещо предходната година за възбрана на ЛГБТ конверсионната терапия.

Съединените щати нямат федерална възбрана за конверсионна терапия, само че няколко американски щата, в това число Калифорния, Колорадо, Ню Йорк, Вашингтон и Юта, не разрешават сходни практики до известна степен.

Насочена към смяна на половата ориентировка или полова еднаквост на обещано лице, конверсионната терапия може да включва диалози, внушаемост, електрически шокове и недояждане.

В рискови случаи са документирани екзорсизъм и " поправително обезчестяване " за лесбийки.

Прекратяването на конверсионната терапия беше едно от предизборните обещания на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, когато беше определена за втори мандат предходната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР