Парламентът на Молдова предприе вчера стъпки, забраняващи участието на членове

...
Парламентът на Молдова предприе вчера стъпки, забраняващи участието на членове
Коментари Харесай

Молдова забрани на членовете на забранена проруска партия да участват в избори

Парламентът на Молдова предприе през вчерашния ден стъпки, забраняващи присъединяване на членове на неразрешената проруска партия " Шор " в локални избори от името на други партии или като като самостоятелни претенденти. През юни Конституционният съд разгласи опозиционната партия за противоконституционна, само че във вторник съобщи, че членовете ѝ имат право да вземат участие в локалните избори на 5 ноември, в случай че не съставляват неразрешената партия.
 
Партията, ръководена от предприемача в заточение Илан Шор, водеше месеци наред митинги против президента Мая Санду и нейното държавно управление поради повишението на цените. Санду упреква както Шор, по този начин и Русия, че се пробват да дестабилизират Молдова след съветското настъпление в Украйна през февруари 2022 година, към което тя насочи остри рецензии.
 
В ход, ориентиран против членовете на партията на Шор, молдовският парламент утвърди на първо и второ четене изменение на Изборния кодекс, което не разрешава на " избрани хора " да вземат участие в локалните избори. Поправката, която към този момент завърши своето прекосяване през Народното събрание, планува органите на реда да показват лист с такива хора на централната изборна комисия, която ще изготви финален лист.
 
По-рано през вчерашния ден държавната комисия за изключителни обстановки, ръководена от премиера Дорин Речан, подреди да се изготви подобен лист, " с цел да се подсигуряват демократичните процеси на идните избори и да се отстрани заплахата за страната ".
 
" Кремъл желае неговият олигарх (Шор) да пристигна на власт в Молдова, с цел да се отърве от всички наказателни каузи, да танцува по мелодията на Кремъл и да забие нож в гърба на Украйна.Ние няма да позволим това ", съобщи заместник-председателят на Народното събрание Михай Попсой пред залата.
 
През април Шор беше наказан задочно на 15 години затвор поради банков скандал за 1 милиард $ и пране на пари, а Съединени американски щати и Европейският съюз му постановиха наказания. Той и Русия отхвърлят да желаят да дестабилизират Молдова.
Москва, която има към 1500 военнослужещи, ситуирани в отцепническата Приднестровска република, също отхвърля изказванията на Санду, че се е пробвала да я смъкна от власт, само че връзките сред двете страни се утежниха, напомня Ройтерс.
 
Посланикът на Кишинев в Москва беше извикан от съветското външно министерство във вторник и беше осведомен, че Москва подхваща реципрочни ограничения след експулсирането на ръководителя на осведомителната организация " Спутник Молдова " от страната на 13 септември.
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР