Парламентът на Молдова одобри с 54 гласа за и нито

...
Парламентът на Молдова одобри с 54 гласа за и нито
Коментари Харесай

Основен приоритет. Молдова официално пое по пътя към ЕС

Парламентът на Молдова утвърди с 54 гласа " за " и нито един " срещу " страната да продължи за присъединение към Европейския съюз (ES). Новината идва на фона на среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

По време на гласуването, проруската съпротива в Молдова напусна пленарната зала. В декларацията на Народното събрание се споделя, че присъединението към Европейски Съюз ще обезпечи бъдещето на страната като " суверенна, неутрална и пълноценна демократична страна ".

Присъединяването към Европейски Съюз е основна цел за администрацията на президента Мая Санду . Тя прикани за референдум за участие, който ще се организира по-късно тази година. Според нея най-голямата опасност за националната сигурност на Молдова е Русия .

През ноември 2023 година Европейската комисия (ЕК) на страните членки на Европейски Съюз да стартират договаряния за участие с Украйна и Молдова.

Членството в Европейски Съюз би помогнало на някогашната руска страна да затвърди проевропейската си посока на развиване. Молдовският парламент гледа на интеграцията в Европейски Съюз като главен приоритет за страната.
Отношенията с Приднестровието
Сепаратисткият район Приднестровие , който публично е част от Молдова, прикани Кишинев да се откаже от претенциите си към анклава, заяви Ройтерс.

" Не може повече да се приказва за автономност. Трябва да се махнете от тази територия ", обърна се сепаратисткият водач Вадим Красноселски към молдовските ръководещи.

В края на февруари Приднестровието изиска отбрана от Русия с претекста, че прозападното държавно управление в Кишинев му е оповестило " икономическа война ".

Новината пристигна, откакто през януари Кишинев анулира митническите облекчения за предприятията от сепаратисткия регион. След започването на войната в Украйна бяха прекратени и част от комерсиалните канали на Приднестровието.

В интервала сред 15 и 17 март Русия организира президентските си избори, които очакано бяха от Владимир Путин . Властите в Молдова Москва, че печата противозаконни бюлетини в анклава.
Напрежението сред Молдова и Русия
Проблемите на Молдова с Русия ескалираха, откакто през февруари 2023 година президентът Санду, че е получила данни от украинското разузнаване за готвен от Москва прелом в Кишинев. Руското външно министерство.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби сподели, че въпреки тази вест да не е без значение доказана, " сигурно не излиза отвън границите на съветското държание и ние безусловно поддържаме молдовското държавно управление и молдовския народ ".

Няколко месеца по-късно, през юли 2023 година, Молдова 45 дипломати и чиновници съветското посолство в Кишинев. На този декор през октомври бяха, които да попречат на членове на неразрешената проруска партия " Шор " да взе участие на идните локални избори в Молдова.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР