Парламентът на Ливан отмени законов текст, позволяващ на мъже, извършили

...
Парламентът на Ливан отмени законов текст, позволяващ на мъже, извършили
Коментари Харесай

Ливан отмени закона омъжи се за изнасилвача си

Парламентът на Ливан анулира законов текст, допускащ на мъже, направили обезчестяване, да избегнат пандиза, в случай че се оженят за жертвата си, предадоха АП и Ройтерс.

Отменянето на закона, който е в действие от 40-те години на предишния век, бе предшествано от многогодишна битка на бранители на правата на дамите.

Да се омъжиш за изнасилвача си

Тунис, Мароко и Египет към този момент отстраниха сходни законови текстове, а по-рано този месец това стори и йорданският парламент.

Клаузата " омъжи се за насилника " остава в наказателните кодекси на Алжир, Ирак, Кувейт, Либия, палестинските територии и Сирия, както и в няколко латиноамерикански страни, Филипините и Таджикистан, заяви " Хюман райтс уоч ".

Омъжена по насила за насилник: Историята на Зена

Консервативните среди в Близкия изток поддържат тази законова норма с аргумента, че бракът избавя достойнството на дамата и нейното семейство. Правозащитни организации настояват, че акции за отменяна не правилото " омъжи се за насилника " има и в други арабски страни като Бахрейн, Ирак, Кувейт и Сирия.

Майките, които възпитават дъщерите си в смирение

В анулирания член 522 от ливанския углавен кодекс се споделяше, че в случай че изнасилвачът се ожени за жертвата, обвиняванията против него се снемат, а в противоположен случай предстои на затвор до седем години или повече, в случай че потърпевшата е умствено или физически повредена.  По тематиката Пет забрани за дамите в Саудитска Арабия Харемът бил за дамите " учебно заведение за живота " Днес ставаш жена и към този момент би трябвало да си знаеш мястото!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР