Парламентът на Литва обяви днес извънредно положение по границата си

...
Парламентът на Литва обяви днес извънредно положение по границата си
Коментари Харесай

Литва обяви извънредно положение по границата заради наплива на мигранти от Беларус

Парламентът на Литва разгласи през днешния ден изключително състояние по границата си с Беларус и центровете за настаняване на идващи оттова мигранти, съобщи Ройтерс.

Мярката влиза мощ от през днешния ден в среднощ и ще продължи един месец. Тя разрешава на граничарите да употребяват " мисловна насила ", т.е. закани, и " съразмерно физическо принуждение ", с цел да осуетяват противозаконното влизане в Литва на мигранти.

Държави от Европейски Съюз упрекват Беларус, че докарва на своя територия мигранти от Близкия изток и Африка и ги подтиква към границите на Европейски Съюз. Литовските депутати не разрешиха напредването на мигранти в петкилометровата линия по беларуската граница без позволение на граничната полиция. Ще бъдат отнемани мобилните телефони на към този момент влезлите мигранти; на тях е неразрешено да се събират на огромни групи до границата, включително в миграционните центрове.

От началото на тази седмица по границата с Беларус са дислоцирани в допълнение граничари, бойци и служители на реда, заяви през днешния ден по националното радио началникът на Службата за гранична защита военачалник Рустамас Любаевас. По думите му те ще стоят в подготвеност да се намесят при опити за всеобщ пробив на границата, добави ТАСС.

Беларуски граничари са трансферирали през миналата нощ към 500 мигранти от полската към литовската граница, където те са си създали лагер, заяви районният новинарски портал " Делфи ", представен от ТАСС.

Въоръжените граничари са инструктирали хората да се разделят на групи по 20-25 индивида и да чакат по-нататъшни инструкции. От Вилнюс не последва публично удостоверение на обявата.

По-рано Латвия разгласи изключително състояние по границата с Беларус, а Полша ускори наблюдението и защитата, като даже обмисля да вдигне стена на граничната вадичка.

Министрите на външните работи на Полша и Литва Збигнев Рау и Габриелюс Ландсбергис приканиха страните от Европейски Съюз да проявят взаимност по отношение на миграционната рецесия, заяви през днешния ден външното министерство във Варшава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР