Парламентът на Либия възнамерява да обяви британския посланик Каролайн Херндал

...
Парламентът на Либия възнамерява да обяви британския посланик Каролайн Херндал
Коментари Харесай

Либия гони британския посланик

Парламентът на Либия има намерение да разгласи английския дипломат Каролайн Херндал за личност нон грата и да изиска напускането му от страната. Това заяви за ТАСС формалният представител на Народното събрание Абдула Блихак.

" Депутатите сложиха на гласоподаване на 28 декември въпроса за оповестяването на английския дипломат в Триполи Каролайн Херндал за личност нон грата, като осведомят Министерството на външните работи за съответното решение и накарат посланика да напусне ", сподели той.

Причината за тази реакция на либийския парламент беше изказването на Лондон за по-нататъшна поддръжка за държавното управление на Абдел Хамид Дбейба, което трябваше да подаде оставка на 24 декември, и отхвърли да признае каквито и да било паралелни структури .
 Дългоочакваните президентски избори в Либия няма да се състоят на 24 декември
Дългоочакваните президентски избори в Либия няма да се състоят на 24 декември

Не е ясно за коя дата се отсрочват

Във вторник Народното събрание ще продължи съвещанието си за разискване на аргументите за отлагането на изборите. Депутатите изслушаха отчета на специфичната комисия, която предложи преструктуриране на изпълнителните органи и създаване на нова пътна карта за подготовка и осъществяване на избори в страната. В същото време Народното събрание отхвърли да дефинира съответни дати за гласоподаване.

Когато стана ясно, че плануваните за 24 декември президентски и парламентарни избори в Либия няма да се проведат, Англия, Германия, Италия, Съединени американски щати и Франция излязоха със взаимно изказване, в което приканиха държавното управление на Дбейба да остане на власт до изборите. Блихак не посочи дали се възнамеряват някакви дейности за останалите четири страни, които са заели такава позиция , с изключение на Обединеното кралство.

Датата 24 декември беше избрана от Форума за политически разговор в Либия на срещата в Женева през февруари тази година. В същото време бяха определени министър-председателят и съставът на президентския съвет от трима. Тяхната задача през цялото време беше да проведат избори, след което трябваше неотложно да подадат оставки.
 Г-7 прикани за евакуиране на задграничните наемници от Либия
Г-7 прикани за евакуиране на задграничните наемници от Либия

Натиск за разрешаване на рецесията

По-рано изборната комисия на страната предложи първият стадий на гласоподаване в страната да се организира на 24 януари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР