Парламентът на Латвия прие законопроект за реституция на конфискувани по

...
Парламентът на Латвия прие законопроект за реституция на конфискувани по
Коментари Харесай

Латвия прие закон за реституция на еврейски имоти от времето на ВСВ

Парламентът на Латвия одобри законопроект за реставрация на иззети по времето на Холокоста парцели , включващ обезщетение за отнета еврейска благосъстоятелност и финансиране за възобновление на еврейската общественост на балтийската нация, която беше съвсем изцяло унищожена по време на Втората международна война, оповестява " Асошиейтед прес ".

След дългогодишни разногласия на последно четене депутатите в 100-местния парламент поддържаха с 64 гласа " за " и 21 " срещу " закона за компенсиране на латвийската еврейска общественост.

Аркадий Сухаренко, ръководител на Латвийския съвет на еврейските общности, приветства " историческата стъпка ", подхваната от депутатите.

Финализирането на този развой демонстрира, че даже 77 години след края на Холокоста в никакъв случай не е прекомерно късно за правдивост , съобщи той.
 Разсекретяват документи за Холокост, които „ пренаписват глави от историята”
Разсекретяват документи за Холокост, които „ пренаписват глави от историята ”

Документите са изнесени скрито от Източна Европа.

Съгласно законопроекта се позволява разходването на 40 млн. евро за 10-годишен за обновяване на 9 500-членната еврейска общественост в страната, даване на обществена и материална помощ на оживелите от Холокоста, както и за финансиране на еврейски учебни заведения, реституция на здания и културни планове.

През юни 1940 година Латвия е окупирана от руската войска, която година по-късно е изтласкана от настъпващите войски на нацистка Германия. Москва си връща Латвия в края на 1944 година и страната остава част от Съюз на съветските социалистически републики до приемането на самостоятелност през 1991 година
 По-малко евреи в света спрямо преди ВСВ
По-малко евреи в света спрямо преди ВСВ

Според института в света има към 14,5 милиона евреи

Еврейското население в страната преди Втората международна война наброява към 95 000 души. Процъфтяващата предвоенна общественост обаче понася големи загуби по време на нацистката окупация - досега, в който руската войска си връща контрола върху Латвия, живота си са изгубили към 90% от евреите в страната.

Десетилетия по-късно за обезщетяване на фамилиите на притежатели на еврейски парцели отпреди войната.

Полша, в която преди Втората международна война са живяли близо 3,5 млн. евреи - най-голямата за времето си еврейска общественост в Европа, към този момент който да контролира връщането на собствеността или обезщетяването на предвоенните притежатели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР