Парламентът на Латвия одобри днес законопроект, разрешаващ на еднополовите двойки

...
Парламентът на Латвия одобри днес законопроект, разрешаващ на еднополовите двойки
Коментари Харесай

Еднополовите бракове вече са законни в Латвия

Парламентът на Латвия утвърди през днешния ден законопроект, разрешаващ на еднополовите двойки да подписват цивилен съюзи, като им обезпечи признание пред закона, въпреки и с по-малко права от тези на женените двойки, съобщи Българска телеграфна агенция като цитира Ройтерс.

Хомосексуалността продължава да бъде противоречива тематика в Латвия, където през 2005 година депутатите одобриха смяна в конституцията, дефинираща брака като съюз единствено сред мъж и жена. Новото законодателство, което се чака да влезе в действие в средата на идната година, разрешава на еднополовите двойки да записват партньорството си при нотариус. То ще даде на сътрудниците в подобен съюз правото да се посещават един различен в болница, както и да употребяват някои данъчни и социалноосигурителни облекчения, отбелязва Ройтерс.

Каспарс Залитис, деятел за правата на хомосексуалистите, обаче съобщи, че еднополовите двойки към момента няма да могат да осиновяват деца и ще продължат да се сблъскват с проблеми, свързани с наследяването.

" Това е едно отлично начало. Латвия (вече) не е измежду шестте страни от Европейски Съюз, които не признават еднополовите двойки ", сподели Залитис.

През май латвийският парламент избра президента Едгарс Ринкевичс за първия намерено хомосексуален държавен глава в Европейския съюз, макар че 45% от латвийците обявиха в изследване на Евробарометър от 2019 година, че не биха се чувствали удобно, в случай че почитан представител на страната е хомосексуален или бисексуален.

Според анкетата 54 % от латвийците се усещат неловко да имат хомосексуални или бисексуални сътрудници, а съгласно проучване на Глобсек от тази година единствено 40 % от жителите на страната поддържат еднополовите двойки да получат право на брак.

Министърката на правораздаването Инесе Либиня Егнере съобщи, че Народното събрание не има намерение да даде на сътрудниците в цивилен съюз права, равни с тези на фамилните двойки.

" Признаваме, че има фамилии, които не са сключили брак, и това е методът, по който те могат да записват връзката си ", сподели тя пред Ройтерс. " Политическата воля е да има в действителност характерен тип записано партньорство ", добави Егнере.

През 2020 година най-висшият латвийски съд постанови, че страната би трябвало да признае фамилиите, които не са сключили брак, и 46 еднополови двойки сполучливо подадоха молби до съда да бъдат приети на процедура за фамилии, заяви публичната телевизия Ел Ес Ем.

Съседна Естония узакони еднополовите бракове през юни, отбелязва Ройтерс.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР