Парламентът на Латвия днес избра съдията от Европейския съд Егилс

...
Парламентът на Латвия днес избра съдията от Европейския съд Егилс
Коментари Харесай

Съдията от еврейски произход е новият президент на Латвия

Парламентът на Латвия през днешния ден избра съдията от Европейския съд Егилс Левитс за идващ президент - най-вече параден пост с лимитирани политически пълномощия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

63-годишният правист беше подсилен от 61 депутати в еднокамарния Сейм, който има 100 членове. Четиригодишният му мандат стартира на 8 юли, когато завършва мандатът на настоящия държавен глава Раймондс Вейонис. Кандидатурата на Левитс беше издигната от партиите в ръководещата коалиция и той беше любимец в конкуренцията, съобщи ТАСС.

"Ще бъда президент на цяла Латвия: на тези, които живеят в страната и тези, които живеят в чужбина, на бедните и заможните ", съобщи Левитс пред Народното събрание след оповестяването на резултатите, съобщи Агенция Франс Прес. На конференция след избирането си той съобщи пред медиите, че не поддържа директното избиране на президента. Според него това няма да усъвършенства нищо, отбелязва ТАСС.

През 1972 година Левитс и фамилията му, латвийски патриоти от еврейски генезис, са експулсирани от Съюз на съветските социалистически републики от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който ги сметнало за опасност за комунистическия режим. Те се реалокират в Германия, където той учи право и политически науки, показва Агенция Франс Прес.

След завръщането си в Латвия е взел участие в основаването на Декларацията за възобновяване на независимостта на Латвия, оповестена на 4 май 1990 година. Автор е и на признатия през 2014 година увод към конституцията. През 2015 година се кандидатира за президент, само че не съумява да завоюва изборите.

Левитс е бил дипломат на Латвия в Германия, Швейцария, Австрия и Унгария, народен представител в Сейма, министър на правораздаването и арбитър в Европейския съд по правата на индивида. В момента е арбитър в Европейския съд.

Съпругата му Андра Левита е гинеколожка. Двамата имат една щерка - Индра. В отговор на рецензиите, че живее в чужбина, Левитс акцентира, че прекарва цялото си свободно време в Латвия дружно със фамилията си.

Президентът на Латвия има представителни функционалности. Той е висш главнокомандващ, може да внася законопроекти и да ги връща на Народното събрание, както и да номинира претенденти за министър-председател.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР