Парламентът на Латвия днес избра Егилс Левитс за следващ президент

...
Парламентът на Латвия днес избра Егилс Левитс за следващ президент
Коментари Харесай

Бившият съдия от Европейския съд Егилс Левитс е новият президент на Латвия

Парламентът на Латвия през днешния ден избра Егилс Левитс за идващ президент - значително параден пост с лимитирани политически пълномощия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Левитс беше подсилен от 61 депутати в еднокамарния Сейм, който има 100 членове. Четиригодишният му мандат стартира на 8 юли, когато завършва мандатът на настоящия държавен глава Раймондс Вейонис.

Кандидатурата на Левитс беше издигната от дясноцентристката партия на настоящия вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис и на латвийския министър председател Артурс Каринс " Ново единение ", която завоюва и изборите за Европейски парламент.

Кои бяха претендентите за държавен глава

Егилс Левитс е израснал в фамилията на имигранти в Германия. Завършил е Хамбургския университет. Безпартиен е. Бил е дипломат в Германия, Швейцария, Австрия и Унгария, министър на правораздаването, арбитър в Европейския съд за правата на индивида, а от 2004 година е арбитър в Съда на Европейския съюз. Той е един от създателите на Декларацията за възобновяване на независимостта на Латвия на 4 май 1990 година. Автор е и на признатия през 2014 година увод към конституцията. През 2015 година той се кандидатира за президент, само че загуби.

Партията " На кого принадлежи страната " издигна кандидатурата на депутата Дидзис Шмитс, който е приключил в Париж, бил е министър на външните работи и е народен представител от една година.

Опозиционната партия Съюз на фермерите на Латвия, влизаща в състава на обединението Съюз на зелените и фермерите, издигна кандидатурата на омбудсмана Юрис Янсонс. Той е работил в централната банка на Латвия, в министерство на правораздаването, а на поста омбудсман е от 2011 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР