Парламентът на Крим предложи да глобява потребителите до 300 хиляди

...
Парламентът на Крим предложи да глобява потребителите до 300 хиляди
Коментари Харесай

Забраната да се снимат атаките на ВСУ носи рискове

Парламентът на Крим предложи да глобява потребителите до 300 хиляди рубли за издание на фотоси и видеоклипове с военни уреди. В същото време Съветът на федерацията предложи да се вкара до три години затвор за сходни дейности. Какви са аргументите за сходни начинания, каква е приликата им с украинския опит и най-важното какъв брой ефикасни могат да бъдат те в актуалната обстановка?

Парламентът на Крим предложи санкция за фотоси и видеоклипове с военни уреди. Според Владимир Константинов, ръководител на Народното събрание на републиката, се предлага да се наложи санкция за издание на данни за местоположението на военни уреди и действието на Противовъздушна отбрана за физически лица до 30 хиляди рубли, за чиновници - до 100 хиляди, а за юридически лица - 300 хиляди При наново нарушаване санкцията ще се усили близо два пъти.

Фактът, че Крим инициира промени във федералното законодателство за стягане на отговорността за разпространяването в общественото пространство на фотографски и видеозаписи на военни и стратегически обекти, работата на Противовъздушна отбрана и други отбранителни системи, както и резултатите от терористични офанзиви, беше по-рано заяви ръководителят на района Сергей Аксьонов.

Припомняме, че полуостровът неведнъж отблъсква офанзиви от Украйна. Най-често обект на офанзива става Севастополският залив, корабите на Черноморския флот и Кримският мост, който през миналия уикенд беше подложен на масирана офанзива с дронове и ракети С-200.

На този декор Андрей Клишас, ръководител на сенатската комисия по конституционно законодателство и държавно строителство, сподели, че Съветът на федерацията приготвя промени в Административния и Наказателния кодекс за налагане на санкции до 500 000 рубли или отнемане от независимост до три години при положение на рецидив за разпространяване на информация, разкриваща разполагането на въоръжените сили на Русия, в това число фотоси и видеоклипове на дронове.

Сенаторите, добави Клишас, също по този начин изготвиха законопроект, забраняващ разпространяването на фотоси и видеозаписи на обекти на обстрел, офанзиви с дронове и друга военна информация в медиите и интернет, като се изключи материали, публично популяризирани от съветското министерство на защитата. Колегата на Клишас в Съвета на федерацията Константин Долгов сподели, че би трябвало да се съблюдават въпросите за сигурността и " рационалната конфиденциалност " - това е условие на времето. „ При подготовката на законодателни начинания обаче е значимо да се вземе поради техническата и организационна подготвеност на инфраструктурата. Ако се вкара санкция или възбрана, тогава би трябвало да има инфраструктура, която да подсигурява тази възбрана “, изясни сенаторът.

За първи път предложение за въвеждане на административна и наказателна отговорност за издание на данни за личния състав на Противовъздушна отбрана и полетите на дронове беше направено през май след поредност от офанзиви против Москва и Московска област от украински БПЛА. Експертите подчертаха, че сходни оферти изискват деликатно изследване и не би трябвало да се трансформират в репресивно събитие.

Трябва да се означи, че в Украйна такива ограничения бяха въведени известно време след началото на СВО. По-специално законът планува наказателна отговорност за издание на фотоси и видеозаписи на военни уреди и придвижвания на украинските военни, места на обстрел, траектория на полета на ракети, работата на украинската Противовъздушна отбрана - до имената на улиците, автобусни спирки и магазини. Нарушението на закона се санкционира с отнемане от независимост до 12 години.

В резултат на това украинските сили за сигурност започнаха да организират акции и да задържат стотици хора. Всички тези феномени провокираха отрицателно отношение на обществото към управляващите, а приключването на информация продължава и до през днешния ден. В тази връзка сенатор Долгов акцентира, че няма потребност да се повтаря украинският опит в Русия, само че въпреки всичко би трябвало да има нужната степен на отбрана на информацията за военните обекти на въоръжените сили на Руската федерация.

„ Аз съм за това цялата сензитивна информация да бъде предпазена, изключително през интервала на СВО. Това е належащо, с цел да не нанесем вреди на нашата войска, инфраструктура и жители. Ясно е, че всяко деяние може да попадне в обектива на камерата, само че въпросът е различен – къде отива тази информация по-късно? Това са значими детайлности. Едно е просто да направиш фотография инцидентно, а друго е да я пуснеш в мрежата. Това са разнообразни неща “, уверен е сенаторът.

Руската експертна общественост също означи, че гражданска или наказателна отговорност би трябвало да има единствено в случай че в рамката има боен или сериозен инфраструктурен обект, да вземем за пример АЕЦ.. Въпреки това Държавната дума счита, че лицето, обвинено в съзнателно „ приключване “ на видеото с офанзивата с дрон, ще има опция да потвърди своята непорочност.

„ Хората в съда ще могат да потвърдят какъв брой инцидентно е било снимането на офанзивата с дрон. Ако случаят е станал по време на снимането на съревнование с каяк, както се случи неотдавна в Москва, тогава евентуално никой няма да санкции съответно създателя на видеото “, сподели Олег Матвейчев, заместник-председател на комисията по осведомителна политика, осведомителни технологии и връзки на Думата..

По думите на депутата предложенията на законодателите са " хората да спрат да дават информация за целеуказване на вражеските специфични служби ". „ В Украйна гледат към какво са насочили ракети или дронове и къде са уцелили, след което вършат корекции за идващите удари. Защо би трябвало да ги улесняваме? Заснемането на идващите би трябвало да се прави единствено от криминалисти и тези, които вземат участие директно в следствието на тези произшествия ”, сигурен е Матвейчев.

Депутатът счита, че украинският опит в възбраната на стрелбата по долитащото е дал резултати - броят на сходни изявления в обществените мрежи и месинджърите е намалял доста. „ Сега в украинския сегмент на обществените мрежи няма да намерите изявления, които подлагат на критика управляващите и сеят суматоха. Имат едно непрестанно тържествуване за фрагментите, оповестени от съветски консуматори “, сподели Матвейчев.

„ Не разбирам за какво да фотографирам полети с дронове и обекти, които са атакувани. Човекът изпитва ли огромно наслаждение от това? Защо да го публикувате обществено? Те се употребяват против сигурността на страната. Атакуваният обект може да бъде подложен на нова офанзива “, сподели Сергей Цеков, сенатор от Крим. По думите му, когато и в случай че се появят парадокси при използването на закона, те ще бъдат поправени.

„ Ако човек инцидентно е станал свидетел на нахлуване, тогава няма потребност да излага снимания материал на обществеността. Защо да разгласява това? Да направи другите щастливи или смутени ли? Да, може да станете инцидентен свидетел, само че за какво да излива видеото в осведомителното пространство? “, прибавя сенаторът.

Събеседникът акцентира, че такива записи могат да бъдат употребявани против Русия от ВСУ, тъй че е належащо наказване за публикуването на такива видеоклипове. „ От такива клипове може да се пресметна къде е ударен обектът и кой е потърпевш “, изясни Цеков.

Но има и други отзиви. Според специалистите публикуването на любителски видеоклипове може да бъде потребно в подтекста на осведомителната война, която Западът разпростра против Русия. Такива видеоклипове са в положение бързо да дезавуират подправената информация на украинските и западните медии за следствията от ударите. С други думи, такива видеоклипове опростяват битката с фалшификатите.

„ От една страна, ние сме в трансгранично осведомително пространство и тук е мъчно да се скрием от входящата информация от врага. Ако не можем да кажем, че врагът лъже и да потвърдим това с фактура, тогава ще има повече доверие във врага “, показва Павел Данилин, шеф на Центъра за политически разбори и обществени проучвания.

„ Като цяло, от позиция на осведомителната сигурност, има редица въпроси по отношение на това по какъв начин да се подсигурява, че непознатата агитация се противодейства и да не изглеждаме като простаци. Ясно е, че реакцията на държавните структури постоянно ще бъде мудна и това може да докара до обезценка на доверието “, признава събеседникът. От друга страна, прибавя политологът, аматьорските фрагменти на идващите също могат да се употребяват за нов удар, тъй че би трябвало да се мисли освен за осведомителната сигурност, само че и за физическата.

„ Ако приказваме за систематична работа по този въпрос, тогава, почтено казано, тя въобще не се прави. Но тематиката за възбраните е знак за неналичието на всевъзможен тип работа. За някои държавни организации това може да е комфортно, само че за обществото съществуването на подобен законопроект може да се трансформира в опасност... Следователно би трябвало да намерим общ знаменател, да реализираме баланс и да вземем поради всички нюанси на сигурността “, предизвестява специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР