Парламентът на Израел гласува днес рано сутринта за своето разпускане,

...
Парламентът на Израел гласува днес рано сутринта за своето разпускане,
Коментари Харесай

"Ненужните, разточителни избори" в Израел объркват картите на Нетаняху

Парламентът на Израел гласоподава през днешния ден рано сутринта за своето разформироване, насочвайки страната към невиждани втори предварителни избори тази година, откакто министър-председателят Бенямин Нетаняху не съумя да сформира ръководеща коалиция преди крайния период в среднощ.

Драматичното гласоподаване, което се състоя по-малко от два месеца след парламентарните избори, представляваше проваляне за Нетаняху и тласна в неустановеност бъдещето на дългогодишния водач.

Нетаняху, който управлява Израел през последното десетилетие, видимо завоюва четвърти следващ мандат на изборите на 9 април. Но вътрешните битки сред неговите съдружници и различията поради препоръчани законопроекти за отбрана на Нетаняху от наказателно гонене попречиха на напъните му да събере коалиция на болшинството.

Вместо да отстъпи тази задача на някой от своите противници, партията " Ликуд " на Нетаняху предложи законопроект за разформироване на Народното събрание и насочи страната към избори за повторно тази година. " Не съм пестил никакви старания, с цел да избегна ненужни избори ", сподели Нетаняху след гласуването, отправяйки остри рецензии против трансформиралия се в противник някогашен съдружник Авигдор Либерман, който отхвърли предложенията на министър-председателя да се причисли към държавното управление.

Нетаняху сподели, че страната е принудена да свика " ненужни, разточителни избори, тъй като хората споделиха думата си. Те не споделиха думата си задоволително за това, което желае господин Либерман ". Ако крайният период беше минал без гласуването, президентът на Израел щеше да даде на различен народен представител, най-вероятно на опозиционния водач Бени Ганц, опция да събере коалиция.

След гласуването Ганц яростно упрекна Нетаняху, че избира да опази себе си пред това да разреши политическият развой в страната да следва своя ход. Ганц сподели, че Нетаняху е избрал разновидността за " три луди месеца ", в които да се води нова акция и да бъдат прахосани милиони долари за нови избори, тъй като той е " правно некадърен " поради надвиснали обвинявания. " Няма друга причина ", сподели Ганц.

Сега страната се впуска в нова предизборна акция, която съгласно израелския закон ще продължи минимум три месеца. Като се има поради, че огромна част от хората в Израел са на отмора в края на август, беше избрана първична дата 17 септември.

 Бени Ганц, считан за най-сериозния съперник на Нетаняху от години
Бени Ганц, считан за най-сериозния съперник на Нетаняху от години

Изглежда, че акцията ще усложни несигурното правно състояние на Нетаняху. Главният прокурор на Израел предлага да му бъдат повдигнати наказателни обвинявания по три обособени каузи за корупция, а за октомври е планувано чуване. Дори Нетаняху да завоюва изборите,

е малко евентуално той да може да сформира държавно управление

и да си обезпечи нужната политическа поддръжка за договорка за имунитет преди предстоящото покачване на обвинявания. Това би го принудило да се изправи пред съда и може да го сложи под мощен напън да се отдръпна.

Политическата неустановеност може също по този начин да сътвори проблеми за напъните на Белия дом за мир в Близкия изток. Съединени американски щати насрочиха конференция за идващия месец в Бахрейн, с цел да показват, както споделят, първия стадий от своя кротичък проект - самодейност, целяща да притегли вложения в палестинските територии.

Като се има поради, че палестинците, които упрекват Съединени американски щати в незаслужено користолюбие към Израел, се опълчват на проекта, а Нетаняху е прекомерно ангажиран с новите избори, остава неразбираемо по какъв начин американците ще могат да продължат. Главният консултант на президента Доналд Тръмп за Близкия изток - неговият шурей Джаред Къшнър, дойде в Израел, планирайки да се срещне с Нетаняху през днешния ден.

Това, че Нетаняху се затрудни да реализира коалиция на болшинството в 120-членния парламент, беше изумителен поврат на събитията за преобладаващата политическа фигура в Израел.

На изборите на 9 април " Ликуд " и съюзените с нея твърдолинейни националистически и религиозни партии завоюваха болшинство от 65 места. Непосредствената причина за рецесията беше неговият спор с някогашния съдружник Либерман, който оглавява дребната групировка " Израел бейтену ". Двамата влязоха в конфликт поради настояването на Либерман ултраортодоксалните религиозни мъже да подлежат на военна тегоба, която е наложителна за множеството еврейски мъже. Без петте места на Либерман в Кнесета Нетаняху нямаше парламентарно болшинство.

Но по-дълбокият въпрос е обвързван с правните проблеми на Нетаняху. Застрашен от евентуално покачване на обвинявания, той настоя съдружните му сътрудници да одобряват законодателство, което да му даде имунитет и да ограничи пълномощията на Върховния съд. Опозиционните партии са твърдо срещу даването на имунитет на Нетаняху и това го лишава от всевъзможни други възможности на Либерман при опитите му да сформира коалиция. През последните две десетилетия

Либерман се трансформира от непосредствен съдружник в бодил

в очите на своя някогашен началник. Той заемаше редица висши постове в държавното управление, в това число министър на защитата и външен министър.

Поддръжниците на Либерман са хора, които като него са имигранти от някогашния Съветски съюз. Той заема твърда позиция към палестинците, само че също по този начин мощно поддържа светското начало. Той упорства Народното събрание да одобри импортиран законопроект, изискващ младите ултраортодоксални мъже да подлежат на военна работа. Допусканите от години огромни изключения за религиозните мъже провокират неодобрение измежду останалите израелски евреи, които са задължени да служат в армията. " Аз не съм срещу ултраортодоксалната общественост. Аз съм за Държавата Израел. Аз съм за еврейска страна, само че срещу халахска страна ", написа Либерман във " Facebook " през вчерашния ден сутринта, употребявайки разбиране, отнасящо се за еврейска страна, ръководена от еврейския закон.

Ултраортодоксалните партии считат военната тегоба за табу, страхувайки се, че службата в армията ще докара до потапяне в светския метод на живот, и упорстват изключенията да останат в действие. Нетаняху, който е подвластен от политическата поддръжка на тези партии, споделя, че те вършат задоволително взаимни отстъпки, и отхвърля да ги притиска в допълнение.

Нетаняху резервира контактите с Либерман и други партии с вярата да реализира договорка, до момента в който се водеха парламентарни диспути. Много от ораторите от " Ликуд " насочиха остри рецензии против Либерман, обвинявайки го, че постанова ненужни избори.

Но откакто парламентарните диспути се проточиха докъм среднощ, стана ясно, че няма да има компромис. Огорченият Нетаняху съобщи след гласуването, че Либерман " не има намерение " да прави компромис и предявява нереалистични претенции. " Той тегли цялата страна към още половин година избори ", сподели Нетаняху. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР