Парламентът на Индонезия одобри закон, който забранява секса извън брака,

...
Парламентът на Индонезия одобри закон, който забранява секса извън брака,
Коментари Харесай

Парламентът в Индонезия реши: Извънбрачният секс ще се наказва със затвор

Парламентът на Индонезия утвърди закон, който не разрешава секса отвън брака, което съгласно критиците е голямо оттегляне от правата в най-многолюдната мюсюлманска страна в света, съобщи Агенция Франс Прес.

След като новият углавен кодекс беше утвърден от всички девет партии в границите на огромна смяна на правния кодекс, заместник-председателят на Народното събрание Суфми Даско Ахмад удари с чукчето в символ на утвърждение на текста и извика " законно ".

Преразглеждането на индонезийския углавен кодекс, който датира от холандската колониална ера, се разисква от десетилетия.

Групи за отбрана на правата на индивида стачкуваха против промените, като осъдиха потъпкването на гражданските свободи и политическите свободи, както и смяната към фундаментализъм в Индонезия с мюсюлманско болшинство, където секуларизмът е залегнал в конституцията.

" Опитахме се да създадем всичко допустимо, с цел да се съобразим с значимите въпроси и другите отзиви, които бяха обсъждани. Време е обаче да вземем историческо решение по отношение на изменението на наказателния кодекс и да оставим колониалния углавен кодекс, който наследихме ", съобщи пред Народното събрание Ясонна Лаоли, министър на правораздаването и правата на индивида.

Разпоредба в текста, който към момента следва да бъде подписан от президента, гласи, че новият углавен кодекс ще стартира да се ползва след три години.
Някои от най-спорните членове в новоприетия кодекс криминализират извънбрачния секс, както и взаимното общуване на двойки без брак.

Според текста противозаконното общуване ще се санкционира с оптималната присъда от 6 месеца затвор, а извънбрачният секс ще се санкционира с една година затвор.
Съществуват и опасения, че тези правила могат да окажат съществено влияние върху общността на ЛГБТК в Индонезия, където еднополовите бракове са противозаконни.

Говорителят на екипа за разпространяване на законопроекта за Наказателния кодекс към Министерството на правото и правата на индивида Алберт Ариес отбрани промените преди гласуването и съобщи, че законът ще отбрани брачните институции. Той съобщи, че актове на извънбрачен секс могат да бъдат докладвани единствено от брачен партньор, родители или деца, което лимитира обсега на изменението.

Членът за извънбрачния секс беше подложен на критика от индонезийски бизнес организации като нездравословен за туризма, макар че управляващите настояха, че чужденците, пътуващи до Бали, няма да бъдат наранени. На бизнес конференция преди гласуването посланикът на Съединени американски щати в Индонезия Сунг Йонг Ким съобщи, че е угрижен за " моралните клаузи " в наказателния кодекс, които могат да имат " негативно " влияние върху бизнеса.

Около стотина души стачкуваха против законопроекта в понеделник и разпънаха жълт транспарант с надпис " Отхвърлете приемането на проверката на наказателния кодекс ", като някои от тях хвърляха върху транспаранта листенца цветя, както се прави при заравяне.

Друг митинг за отменяне на новия закон е плануван за през днешния ден пред постройката на Народното събрание.

Очаква се новият углавен кодекс да бъде признат на 15 декември, съобщи пред Ройтерс заместник-министърът на правораздаването на Индонезия Едуард Омар Шариф Хиарие.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР