Парламентът на ЕС прие нов закон, според който от края

...
Парламентът на ЕС прие нов закон, според който от края
Коментари Харесай

ЕС прие закон: Всички телефони и лаптопи с еднакво зарядно

Парламентът на Европейски Съюз одобри нов закон, съгласно който от края на 2024 година USB-C би трябвало да бъде обединен стандарт за зарядно устройство за всички нови смарт телефони, таблети и фотоапарати.

Мярката, която законодателите на Европейски Съюз одобриха с 602 гласа " за " и 13 гласа " срещу ", ще накара Apple - най-малко в Европа - да се откаже от остарелия Lightning порт на своите iPhone и да го размени с USB-C.

Производителите на преносими компютри ще имат в допълнение време, от началото на 2026 година, да последват образеца им.

Политиците от Европейски Съюз настояват, че правилото за единно зарядно устройство ще опрости живота на европейците, ще понижи планината от остарели зарядни устройства и ще понижи разноските на потребителите.

Очаква се да се спестят минимум 200 млн. евро (195 млн. долара) годишно и да се понижат с над хиляда тона електронните боклуци в Европейски Съюз всяка година, съобщи ръководителят на блока по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Очаква се този ход на Европейски Съюз да се отрази в целия свят.

В 27-те страни от Европейския съюз живеят 450 млн. души, които са едни от най-богатите консуматори в света. Регулаторните промени в блока постоянно дефинират международните индустриални правила в границите на така наречен резултат на Брюксел.

" Днес е огромен ден за потребителите, огромен ден за нашата околна среда ", съобщи малтийският евродепутат Алекс Агиус Салиба, отговорник на Европейския парламент по този въпрос.

" След повече от десетилетие; единственото зарядно устройство за голям брой електронни устройства най-сетне ще стане действителност за Европа и се надявам, че ще можем да вдъхновим и останалата част от света ", сподели той.

Apple, вторият по величина продавач на смарт телефони в света след Samsung, към този момент употребява USB-C портове за зареждане на своите iPad и преносими компютри.

Но тя се опълчи на законодателството на Европейски Съюз, с цел да наложи смяна на портовете Lightning на своите iPhone, като съобщи, че това е непропорционално и би задушило нововъведенията.

Въпреки това някои консуматори на последните флагмански модели iPhone се оплакват, че Lightning кабелът трансферира данни единствено с дребна част от скоростта на USB-C.

След две години законът на Европейски Съюз ще се ползва за всички портативни мобилни телефони, таблети, цифрови фотоапарати, слушалки, портативни високоговорители, портативни конзоли за видеоигри, електронни четци, клавиатури, мишки и портативни навигационни системи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР