Парламентът на Дания гласува днес в подкрепа на присъединяването на

...
Парламентът на Дания гласува днес в подкрепа на присъединяването на
Коментари Харесай

Парламентът на Дания гласува за присъединяване към Европейската агенция по отбрана

Парламентът на Дания гласоподава през днешния ден в поддръжка на присъединението на страната към Европейската организация по защита и Постоянното структурирано съдействие, предадоха ДПА и ТАСС.

Решението беше взето, откакто 30 години Дания отхвърляше да взе участие в отбранителното съдействие в Европейския съюз.

Европейската организация по защита е учредена през 2004 година със седалище в Брюксел и обгръща всички страни в Европейски Съюз с изключение на Дания. Агенцията е координационният орган за общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз.

Постоянното структурирано съдействие е рамка, която улеснява организирането на взаимни военни планове в Европейски Съюз.

" Едно от първите неща, в които може да се включи Дания, ще бъде планът за непринудено съдействие в организацията по защита за взаимно закупуване на муниции за Украйна ", сподели Тролс Лунд Поулсен, който краткотрайно извършва длъжността министър на защитата на Дания.

С референдум предходната година Дания отстрани своето особено предписание, което я изключваше от съдействие в защитата в Европейски Съюз. Това стана след нахлуването на Русия в Украйна.

Заради това предписание Дания, която е членка на НАТО, до момента не участваше във военни задачи на Европейски Съюз или в взаимно създаване на оръжия. Изключването от отбранителното съдействие беше изискване за присъединението на страната към Европейски Съюз през 1993 година, отбелязва БТА
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР