Парламентът на Австрия изглежда почти сигурно ще свали от поста

...
Парламентът на Австрия изглежда почти сигурно ще свали от поста
Коментари Харесай

Столът на канцлера на Австрия Себастиан Курц се разклати

Парламентът на Австрия наподобява съвсем несъмнено ще смъкна от поста канцлера Себастиан Курц, откакто депутатите от крайнодясната Партия на свободата се съгласиха да поддържат предлагането за съмнение в служебното му държавно управление, оповестява " Ройтерс ".

Консерваторите на Курц излязоха като първа политическа мощ във вчерашните избори за Европейски парламент, седмица след корупционния скандал с видеоклипа, който накара крайнодесния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе да подаде оставка, а Курц да анулира обединението сред техните партии.

Лидерът на Партията на свободата Щрахе подаде оставка от всичките си политически постове, откакто фрагменти, които демонстрираха да разисква предлагането на държавни контракти против финансиране за партията си, бяха оповестени от две немски медии.

Курц се надява да употребява служебното си държавно управление като трамплин за преизбиране, представяйки се като по-скоро жертва на политическата рецесия, разразила се от видеоклипа, в сравнение с като неин подстрекател, който докара крайната десница на власт.

Но с предстоящи последващи парламентарни избори през септември, опозиционните партии акцентират, че Курц би трябвало да показа виновността.

Днес в австрийския парламент е планувано разглеждането на два вота на съмнение - един против Курц, а различен против него и държавното управление му. Партията на свободата е подкрепила второто предложение, импортирано от социалдемократите.

Социалдемократите разполагат с 52 депутатски места, а Партията на свободата с 51 места в 183-местния парламент, като реализират болшинство, належащо за предлагането. След това австрийският президент би трябвало да назначи нов канцлер, който да сформира служебно държавно управление, което да може да ръководи до идващите избори.

Междувременно от прокуратурата във Виена обявиха, че проверяват " в доста направления " по отношение на корупционния скандал, само че отхвърлиха да дават повече детайлности.

В евроизборите гласоподавателите дадоха на Народната партия на Курц по-голяма поддръжка спрямо парламентарните избори в Австрия през 2017 година

" Парламентът ще би трябвало да каже думата си в понеделник ", написа Курц във " Facebook ", определяйки държанието на другите страни като " игра на възмездие ", като добави: " Но в края на деня хората ще решат, а точно през септември. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР