Парламентът на Армения ратифицира днес Римския статут на Международния наказателен

...
Парламентът на Армения ратифицира днес Римския статут на Международния наказателен
Коментари Харесай

Армения ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд

Парламентът на Армения ратифицира през днешния ден Римския статут на Международния углавен съд (МНС), с което Ереван призна юрисдикцията на МНС, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Намерението на Армения да признае юрисдикцията на МНС предизвика недоволството на Русия, чиито връзки с Ереван бяха обтегнати от нахлуването на съветските сили в Украйна и от възобновяване на цялостния надзор на Азербайджан над азербайджанския район Нагорни Карабах, който в продължение на три десетилетия беше под контрола на етнически арменци.

МНС издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по съмнения в противозаконното депортиране на стотици деца от Украйна в Русия. Признаването на юрисдикцията на МНС от Ереван значи, че Армения ще бъде задължена да арестува Путин, в случай че той стъпи на арменска територия, разяснява Ройтерс.

Армения споделя, че е разискала с Русия проектите си за признание на юрисдикцията на МНС, откакто през март Москва предизвести, че сходна стъпка ще има за Ереван " съществени последствия ".

" За ратификацията гласоподаваха 60 депутати, срещу - 20. Решението е признато ", разгласи ръководителят на арменския парламент Ален Симонян.

Опозиционните блокове " Армения " и " Имам чест ", които бойкотираха разискването на ратификацията, се върнаха в пленарната зала за гласуването и гласоподаваха " срещу ", отбелязва ТАСС. Те обявиха, че ратификацията няма нищо общо с ползите на Армения и с нея се преследват геополитически цели.

Армения подхваща всички ограничения, с цел да подсигурява сигурността си по разнообразни способи, съобщи депутатът от ръководещото болшинство Саркис Ханданян пред публицисти, откакто Народното събрание ратифицира Римския статут на Международния углавен съд (МНС), съобщи арменската новинарска организация АРМЕНПРЕС.

Той съобщи, че този ход е в сходство с националните ползи на Армения и няма нищо общо с връзките ѝ с Русия.

" Ратифицирането на Римския статут е напълно в полза на Армения. Армения подхваща всички стъпки за гарантиране на своята сигурност по разнообразни способи, в това число във връзка с правната сигурност, и Римският статут е един от нейните съставни елементи ", съобщи Ханданян, ръководител на парламентарната комисия по външни работи.

Той съобщи, че утвърждението на Римския статут и последствията от него не трябва да се преувеличават. " Правителството непрестанно работи и продължава да работи с съветските си сътрудници, а утвърждението на Римския статут няма нищо общо с арменско-руските връзки ", добави той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР