Битки на задните банки - какви са различните фракции в Консервативната партия?

...
Парламентът може да се е отдалечил от онези бурни дни,
Коментари Харесай

Парламентът може да се е отдалечил от онези бурни дни, но това не е попречило на торите да намерят нови разделителни линии, а титулярът номер 10 е дръпнати в много посоки, за да държат колегите си настрана.

Разглеждаме настоящите фракции в партията и какво искат от Риши Сунак.

Нови консерватори

Най-новите хлапета в блока, тази група се състои от 25 членове на задната скамейка на торите, предимно от така наречените места на „Червената стена“, които партията спечели от лейбъристите на последните избори.

Всички членове влязоха в парламента едва след 2016 г. - откакто се проведе референдумът за Брекзит - и казват, че са решени да съсредоточат партията върху постигането на манифеста от 2019 г., където Борис Джонсън спечели значително мнозинство с обещанията си за „осъществяване на Брекзит“ и „издигане на ниво“ страната.

Фракцията вече очерта своя план от 10 точки за имиграция, предизвиквайки полемика с призива си за прекратяване на временната визова схема за грижовни работници и ограничаване на броя на бежанците, които могат да се установят в Обединеното кралство.

Но една от мисиите му е да разработи идеи за предстоящия манифест, така че можете да очаквате да чуете повече от тях.

Нейни съпредседатели са депутатите Мириам Кейтс и Дани Крюгер.

Кои са новите консерватори?

Северна изследователска група

Може би предшественик на новите консерватори, тази фракция също е родена от изборните победи през 2019 г. в Червената стена, обещавайки да се съсредоточи върху интересите на малките и големи градове, които съставляват „Северната електроцентрала“ на торите.

С около 55 депутати от северна Англия, шотландските граници и Северен Уелс – водени от вече бившия председател на партия, сър Джейк Бери - групата разшири донякъде обхвата си, като се обяви против блокирането на COVID и бизнес данъците, както и настоявайки за основните си цели относно прехвърлянето на отговорности, транспорта и инвестициите.

Тя също така провежда конференция всяка година, привличайки високопоставени членове на правителството да говорят и да се опитват да задържат могъщия блок.

Изображение: Сър Джейк Бери е бил партиен председател при Лиз Тръс

Net Zero Scrutiny Group/Conservative Environment Network

Политиките в областта на климата бяха основната ябълка на раздора за депутатите от торите през последните месеци – особено след като партията успя да се придържа към бившето място на г-н Джонсън в Ъксбридж и Южен Руислип на частични избори, като се съсредоточи върху гнева на жителите от разширяването на Лондонската зона с ултра ниски емисии (ULEZ).

Победата постави под въпрос редица зелени политики на партията, като г-н Сунак обеща да ги прилага само по „пропорционален и прагматичен начин“ и поливане намали редица обещания.

Но законовото задължение да се достигне нетна нула до 2050 г. - закон, въведен от консерваторите - отдавна предизвиква спорове, като се формират две групи, които представляват и двете страни на аргумента.

Изображение: Крис Скидмор (вляво) и Крейг Макинлей (вдясно) председателстват противопоставящи се групи, когато става дума за нетно нула

Net Zero Scrutiny Group настоява, че не е скептично настроена към климата, но вместо това казва, че правителствените политики са отишли ​​твърде далеч , твърде бързо, допринасяйки за кризата с разходите за живот.

Групата от около 50 депутати и връстници - водени от бившия заместник-лидер на UKIP Крейг Макинлей - иска зелените налози да бъдат премахнати, заявявайки, че удрят най-бедните най-трудно и иска правителството да увеличи производството на изкопаеми горива у дома.

От друга страна, има Conservative Environment Network (CEN), която твърди, че има над 130 депутати и колеги, които подкрепят мисия да „подкрепи по-големи екологични действия в парламента“.

Те казват, че консервативните гласоподаватели не искат да видят спор за това дали нетната нула си струва или не, а дебат относно правилните политики за постигането й .

По-малка фракция, повтаряща настроенията на CEN, се ръководи от члена на торите Крис Скидмор и е известна като Net Zero Support Group, която има за цел да „демонстрира и поддържа подкрепата на консерваторите за нетни нулеви въглеродни емисии и политики необходими за постигането на това".

Прочетете повече:

Сунак и Джонсън са наблюдавали най-големите увеличения на данъците след Втората световна война

China Research Group

Друга гореща тема в редиците на консерваторите е най-добрият начин да се подходи към Китай и тази група беше създадена, за да разшири този дебат.

Той беше съосновател и председателстван от настоящия министър на сигурността Том Тугендхат - открит критик на страната, който изтъкна опасностите от нейното технологично влияние, нейното досие с правата на човека и продължаващото санкциониране на британските политици.

Докато бившият й председател сега се озовава на челната скамейка, гласовете призивите за по-твърди действия спрямо Пекин нарастват и поставят под въпрос желанието на настоящата администрация да се ангажира с Китай, вместо да го наричат ​​​​заплаха.

Председателят на комисията по външни работи Алиша Кърнс сега ръководи групата.

„Вашите служители от задната скамейка ви дръпнаха назад“

Common Sense Group

Този колектив от около 50 депутати и колеги казва, че „застъпва автентичния консерватизъм“, като много от проблемите, върху които се фокусират, попадат директно в категория културни войни.

От критиките на Националния тръст за разгласяването на семейните връзки на Уинстън Чърчил с робството, до атакуването на Black Lives Matter и Extinction Rebellion като „подривни действия, подхранвани от невежество“, групата – водена от ветерана от задната скамейка сър Джон Хейс - призовава правителството да "отрази волята на народа, вместо да се подчинява на особените грижи на либералния елит и изкривените приоритети на левите активисти".

Те публикуваха свой собствен набор есета, за да подчертаят своите опасения, със заглавия, включително „Съдебните активисти, заплашващи нашата демокрация“, „Изваждане на политиката от полицията“ и „Случаят за укрепване на семействата“.

Изображение: Сър Джон Хейс ръководи групата, която се фокусира върху проблемите на културната война

Консервативна група за растеж

Тази фракция оживя след краткотрайното премиерство на Лиз Тръс, която беше изместена от номер 10 само след 49 дни след катастрофалния си мини-бюджет.

Но докато партията може да е настоявала за нейното унищожаване, нейният подход към разкъсването на „икономическата ортодоксия“ на Министерството на финансите все още печели подкрепата на редица задните служители – особено тези, които се радваха на също толкова краткотраен министерски пост кариера, докато тя беше на поста.

Смята се, че групата има само около 20 членове, включително самата г-жа Тръс, но те настояват за популярни политики в партията, като намаляване на данъците и дерегулация, като най-добрият начин за растеж на британската икономика.

Председател е Ранил Джаявардена, който беше министър на околната среда, когато г-жа Тръс беше министър-председател.

Тръс се „опита да угои и заколи прасето“< p>Консервативна демократична организация

Това е друга група, създадена след напускането на г-жа Тръс, но с яростна лоялност към нейния предшественик, г-н Джонсън.

CDO бяха бесни от начина, по който г-н Сунак имаше беше избран за нов лидер - без гласуване на членовете - като го нарече "недемократичен" и обеща да "поеме обратно контрола" над партията с нейното масово движение.

Но това не са само избори за ръководство иска да влияе. Организацията се надява да „насочи политическата посока [на торите] обратно към дясноцентристката посока“, с конкретни призиви за намаляване на данъците и атаки срещу настоящия премиер, че не ги е осигурил.

Ключовите фигури включват милиардер Консервативният донор лорд Крудас, бивш ковчежник на партията и ключов съюзник на Джонсън и бивш министър на вътрешните работи Прити Пател.

Те вече проведоха конференция, като други поддръжници на Джонсън като Надин Дорис и Джейкъб Рийс-Мог присъстваха, за да дадат речи.

Изображение: Прити Пател е един от членовете, оглавяващи групата

Европейска изследователска група

Банда депутати от торите, които станаха известни имена по време на Брекзит, ERG може да не доминира в заглавията вече, но те все още имат мощна позиция в партията.

Групата на евроскептиците в момента се председателства от Марк Франсоа, но много от нейните членове бяха повишени на министерски позиции, след като Борис Джонсън дойде на власт - включително сър Джейкъб Рийс-Мог, Суела Брейвърман и Стив Бейкър.

Последното му появяване в заглавията дойде по време на преговорите на г-н Сунак по Уиндзорската рамка – предоговорен план след Брекзит, целящ да се справи с въздействието на напускането на ЕС върху Севера Ирландия - където те нарекоха ключови елементи от сделката "практически безполезни".

Но с предстоящите избори и проблемите около сътрудничеството с Европа, които вече се фокусират много, групата може да излезе отново на видно място.< /p>Изображение: Сър Джейкъб Рийс-Мог председателстваше ERG, преди да бъде направен министър от Борис Джонсън

Групата за реформи на торите

В рязък контраст с ERG, тази група - създадена през г. 1975 г. – насърчава консервативната идеология на One Nation, по-центристки подход както към икономиката, така и към социалната политика.

Въпреки доминирането в партията през годините на Дейвид Камерън, много от групата One Nation изпаднаха в немилост по време на бурен дебат за Брекзит поради подкрепата им за оставане, като г-н Джонсън изхвърли много от тях от партията, защото не успяха да подкрепят плановете му за напускане.

Но докато те може да са били в сянка през последните години, все още има 100 членове в парламента - с някои бивши фигури, като Алекс Чак и Джилиан Кийгън, които успяха да стигнат до предната скамейка - и те отново започват да надничат над парапета.

Изображение: Преди Brexit, One Nation Торите бяха влиятелна сила в партията - особено при Дейвид Камерън и Джордж Озбърн

Последните повдигнати въпроси включват призив за съсредоточаване върху политики за спечелване на по-млади гласоподаватели - като реформа на наемите и грижи за деца - и обжалване срещу напускането на Европа Конвенция за правата на човека.

И подобно на ERG, тези гласове може да станат по-силни със засилване на предизборната кампания.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР