Парламентът изслуша двама служебни министриПредстои екзекуция на спецправосъдието, Янаки Стоилов

...
Парламентът изслуша двама служебни министриПредстои екзекуция на спецправосъдието, Янаки Стоилов
Коментари Харесай

Депутати точат секира за ВСС

Парламентът изслуша двама служебни министри
Предстои екзекуция на спецправосъдието, Янаки Стоилов даде обещание по-мек план

Пропиляха цялостен пленарен ден

Пълня промяна на състава на Висшия правосъден съвет, закриване на профилираните съд и прокуратурата. Това приготвя болшинството от депутати в 46-то Народно заседание стана ясно през днешния ден след близо 5-часово чуване на двама служебни министри - на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков и на правораздаването Янаки Стоилов.

Както писа “Труд”, преди седмица Рашков съобщи на Стоилов сигнал за нарушавания на основния прокурор Иван Гешев, формиран от медийни изявления, отрязъци от вестници и прессъобщения на прокуратурата.

Вместо да го пусне в кошчето за отпадък, Янаки Стоилов го внесе в Пленума на Висшия правосъден съвет дружно с искане за премахване от служба на Гешев.

Седем часа в четвъртък юристите си губеха времето до разискват едно -->. Накрая с 12 гласа “за” и 8 “против” одобриха, че настояването е неприемливо.

Рашков и Стоилов бяха извикани в Народното събрание да опишат за акцията си против Гешев надалеч преди да се знае резултатът от гласуването във Висш съдебен съвет. С техните изложби и последвалите въпроси, отговори, реплики и процедури бе прахосан цялостен пленарен ден.

Сензационно от трибуната Рашков разгласи, че ще даде Гешев на прокурор за осъществено закононарушение и напомни, че съгласно Конституционния съд всеки прокурор може да проверява основния.

Рашков не уточни по кой текст от Наказателния кодекс ще желае следствие на Гешев, само че от думите му стана ясно, че ще е за разпространение на СРС и по-точно - на записа на диалога сред президента Румен Радев и командващия Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков.

Служебният Министерство на вътрешните работи началник сподели, че това СРС е на разположение с допустимо най-висока степен на имунитет и е трябвало неотложно да бъде спрян и погубен.

С ненаситност в полемиката за СРС се включи някогашният началник на Националната работа за сигурност генерала от запаса Атанас Атанасов, който по времето на Иван Костов вкара тоталното подслушване, само че още от предишния парламент се явява като либерален българин.

Атанасов попита Рашков дали прокуратурата съблюдава закона и унищожава СРС-тата, получи негативен отговор, от който и двамата останаха удовлетворени. Рашков съобщи, че Министерство на вътрешните работи е подслушвало протестиращи по заведено дело на спецпрокуратурата за закононарушение против републиката по Глава първа от Наказателния кодекс, като част от материалите са били унищожени, а останалите - “скрити” в спецпрокуратурата.

Неговото изказване даде мотив на хората на Мая Манолова да се явят на трибуната като най-подслушваните протестиращи, с цел да настовята и за оставката на Гешев, и за разформироване на Висш съдебен съвет и за закриване на спецправосъдието.

Янаки Стоилов съобщи, че другата седмица ще внесе по-мек план за изтезанието на спецсъда и спецпрокуратура, който щял да резервира част от специализацията.

Стана ясно също, че в Министерство на правораздаването е бил гледан финансов доклад на Бюрото за отбрана на очевидците и че там също ще има промени. В Народното събрание към този момент има импортиран план на Николай Хаджигенов, съгласно който бюрото минава на послушание от основния прокурор към правосъдния министър.

Заплахи за арести звучат от трибуната
Томислав Дончев подсети за ориста на Никола Петков*
Разследвали едни 8,5 милиарда лева



Тъй като Рашков загатна в ревюто си, че интервалът 1995-1997 година е бил на мутрите, Тома Биков от ГЕРБ взе думата и сподели: “През 90-те години аз бях възпитаник, не съм бил мутра. Вие бяхте началник на Националната следствена послужвам. Не знам какво сте правили, само че сме ви сваляли с камъни. Аз съм бил на митинги против господин Рашков и против господин Жан Виденов”.

Рашков побърза да му отговори: “Съжалявам, че през мутренските времена не се справихме с водача на ГЕРБ, само че има време.” После Рашков се обърна към всички депутати в залата: “От вас зависи. Дайте ми тази възможност”.

Малко по-късно депутатът от Българска социалистическа партия Тодор Байчев запита Рашков по кое време Борисов и Гешев ще бъдат задържани, а служебният министър драговолно отговори, че се надява това да стане скоро, тъй като имало интензивно следствие за едни 8,5 милиарда лв., раздавани на доближени компании.

След тези думи на Рашков някогашният вицепремиер и народен представител от ГЕРБ Томислав Дончев взе думата: “Много пъти през годините Народното събрание е достигало дъното, само че през днешния ден удари ново дъно. Министърът на вътрешните работи сподели от тази естрада, че ще се оправи с един партиен водач. Единственият исторически аналог, който мога да направя, е със случката през 1947-а година, когато Георги Димитров споделя на Никола Петков: “Вие отивате в пандиза!”

*Справка на “Труд” в архивите: На 5 юни 1947 година е свален имунитетът на водача на опозицията Никола Петков и той е задържан в пленарната зала на Народното събрание. Осъден на гибел по Наредба-закон за отбрана на националната власт и погубен на 23 септември с чук в двора на Софийския затвор, по-късно тялото му e закачено на бесило.

След чуването

Иво Атанасов от Има Такъв Народ: Нека да не става говорилня



“Трябва да покажем предпочитание всички в този парламент за разбиването на този модел. Всичко друго е една говорилня. Да начертаем проект и да разбием този циничен модел. Трябва да определим точки за съществена правосъдна промяна - за специфичните разследващи средства, за пълномощията на правосъдния министър. Трябва да намерим допирни точки за промени в Закон за съдебната власт и в Конституцията. Но без прокуратурата нещата няма да се получат”.

Радомир Чолаков от ГЕРБ: Изпълнителната власт да не чете присъди



“Смисълът на полемиката в Народното събрание и импортираното предложение за освобождение на Иван Гешев във Висш съдебен съвет бе да се сътвори идеологическа, идейна и политическа платформа за промяна на състава на Висш съдебен съвет, а оттова и на основния прокурор. Чухме също наклонността изпълнителната власт да издава присъди и да чете обвинителни актове. А издаването на присъди от изпълнителната власт унищожава престижа на правото.”

Крум Зарков от Българска социалистическа партия: Не промяната на Гешев е решаваща



“За основния прокурор първо да кажем - да, той не може да остане. Но да предупредим, че в случай че някой си мисли, че като се смъкна Гешев и пристигна някой с друго обучение, това радикално ще промени нещата, това не е правилно, тъй като това е система. Тези хора са привикнали да работят по един метод и това са правила на играта, заложени в тяхната кариера и не мога да кажа, че те са отговорни. Свикнали са да получават инструкции и да ги извършват.”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР