Парламентът избра Димитър Радев за управител на БНБ. За него

...
Парламентът избра Димитър Радев за управител на БНБ. За него
Коментари Харесай

Парламентът избра Димитър Радев за управител на БНБ. Той номинира Гюров и Чобанов за подуправители

Парламентът избра Димитър Радев за шеф на Българска народна банка. За него гласоподаваха от 155 депутати от ГЕРБ, Политическа партия - Демократична България и Движение за права и свободи. 

 

Против бяха от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

 

Веднага след гласуването Димитър Радев се закле. А в първото си изказване пред медиите той номинира Андрей Гюров от Политическа партия и Петър Чобанов от Движение за права и свободи за подуправители.

 

" Целта беше да се реализира пресечна точка сред експертния метод, който е моят метод, и политическия метод, който е методът на тези, които гласоподават за номинациите. От няколко имена двама от претендентите от моите любимци получиха задоволително необятна поддръжка ", изясни той.

 

" Едно от най-важните условия, които сложих беше, че управлението би трябвало да бъде определено с необятна политическа поддръжка. Тя е мощен фактор за независимостта на централната банка. Подкрепата е задоволително необятна, чакам сходен метод и във връзка с подуправителите ", сподели още Димитър Радев.

 

Мандатът на Димитър Радев като шеф на Българска народна банка е 6 години. Радев и сега е гуверньор на централната банка - той бе определен през юли 2015 година по предложение на ГЕРБ. Предложението да остане на поста за още един мандат още веднъж е на ГЕРБ.

 

Другото предложение бе от " Възраждане " за финансиста Любомир Христов. Това предложение не бе признато. Подкрепиха го 39 депутати - от " Възраждане " и един от Има Такъв Народ.

 

Социалистите, чиито претендент Николай Каварджиклиев се отдръпна часове преди чуването на кандидатите в комисията по бюджет и финанси, не поддържаха нито един от двамата кандидати. Николай Каварджиклиев се отхвърли с претекста, че няма да взе участие в „ уречен мач ”.

 

Групата на „ Продължаваме Промяната-Демократична България ” организира чуване, след което съобщи, че изрично ще застане зад кандидатурата на Радев.

 

Три съществени целта очерта Димитър Радев по време на представянето си в бюджетна комисия в петък:


1.Утвърждаване на ролята на Българска народна банка като мощен и деен член Европейския банков съюз и неговите основни механизми - Единния контролен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране;


2. Осъществяване на сполучлив преход от настоящия рестриктивен режим на паричен съвет (т.нар. валутен борд) към пълностоен паричен режим в границите на споделяния паричен суверинитет на еврозоната; и


3. Изпълнението на всички организационни, нормативни и механически условия в компетенциите на Българска народна банка за сполучливото въвеждане на еврото в България.

 

Кой е Димитър Радев?

Димитър Радев е шеф на Българска народна банка от юли 2015 година до сегашния миг. Мандатът му изтече през юли 2021 година Като шеф на Българска народна банка той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за систематичен риск, както и шеф за България в МВФ.

В рамките на своя мандат Радев страната ни се причисли към Европейския банков съюз, и към Европейския валутен механизъм, наименуван още " чакалнята за еврозоната ".
През първата година на неговото ръководство е признат и осъществен проект за реформиране и развиване на банковия контрол.

През неговия мандат се реализира и най-мащабния обзор на качеството на активите на банките в България. Българска народна банка разгласява отчета с самостоятелни банкови данни за резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес-теста на българската банкова система, предоставени от самостоятелните консултанти и систематизирани от интернационалната консултантска компания Делойт.

На 10 юли 2020 година, по искане на българските управляващи, в това число и Радев в качеството му на шеф на Българска народна банка, финансовите министри на държавите-членки от Еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и шефовете на централните банки на Дания и България вземат решение единомислещо да включат българският лев във Валутен механизъм ІІ.

От 1 октомври 2020 година Българска народна банка открива тясно съдействие с ЕЦБ и България става част от Банковия съюз в неговите два сегмента - Единния контролен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране.

Димитър Радев в пет следващи години, в това число и през 2022 година, е обявяван за един от най-хубавите централни банкери в света в влиятелната годишна ранглиста на централни банкери от целия свят на списанието Global Finance.

В интервала преди избирането му за шеф на Българска народна банка от 2001-2015 година, Радев работи в МВФ, където в продължение на 14 години спомага за възстановяване на системите за ръководство на обществените финанси в над 20 страни от Европа, Близкия изток, Централна Азия и Африка.

От 1980 година до 1992 година заема разнообразни експертни длъжности и шеф на ръководство в Министерство на финансите, Министерски съвет и Министерство на стопанската система и планирането. От 1992 година до 2001 година е заместник-минстър на финансите в 6 следващи държавни управления, като взе участие в екипа за осъществяване и сполучливо привършване на договарянията за участието на Република България в Европейския съюз във финансовата и банковата сфера.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР