Парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за член на

...
Парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за член на
Коментари Харесай

Пеевски стана член на комисията по конституционни въпроси с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН

Парламентът избра депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски за член на комисията по конституционни въпроси. Това стана в сряда с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " ИТН " (ИТН).

" Против " гласоподаваха " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и Българска социалистическа партия. Депутатите от " Възраждане " участваха в залата, само че не гласоподаваха.

До гласуването се стигна, откакто във вторник ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ внесе предложение за смяна в състава на комисията. Тя ще разисква измененията в Конституцията. Карадайъ изиска член от квотата на Движение за права и свободи да стане Делян Пеевски, който да заеме мястото на към този момент определения Гюнер Ахмед .

В сряда в поддръжка на избирането на Пеевски, който е глобен от Съединени американски щати за корупция, гласоподаваха общо 109 депутати - 64 от ГЕРБ, 34 от Движение за права и свободи и 11 от Има Такъв Народ. Против избирането бяха 67 народни представители (50 от ПП-ДБ, 16 от Българска социалистическа партия, 1 от ГЕРБ), а 8 от ПП-ДБ се въздържаха.

Въпреки че бяха в залата и преди самото гласоподаване взеха ефективно присъединяване в разискването на предлагането, депутатите на " Възраждане " не гласоподаваха. Независимият народен представител Радостин Василев, който се отдели от ПП-ДБ, също не взе участие в гласуването.

" Ако бяхте дали своят вот " срещу ", този избор нямаше да мине ", обърна се към " Възраждане " Искрен Митев от ПП-ДБ. Поводът за думите е, че с цел да бъде сполучливо едно гласоподаване, броят на гласовете " за " би трябвало да е по-голям от сбора на гласовете " срещу " и " въздържал се ". " Възраждане " има 37 депутати в Народното събрание и с тях гласовете срещу номинацията на Пеевски можеха да станат повече от 109.

Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание беше основана за да разиска промени в главния закон. Заявката на новия кабинет с министър председател Николай Денков е те да включват конституционна промяна на прокуратурата и Висшия правосъден съвет.

Другият член на комисията от квотата на Движение за права и свободи е водачът на партията Мустафа Карадайъ. Във вторник той и Пеевски бяха единствените депутати от придвижването, които взеха присъединяване в гласуването на държавното управление с министър председател Николай Денков. Те го поддържаха, като след това споделиха, че са дали своят вот " за " само тъй като конституционните промени са предпочитана задача за Движение за права и свободи.

Преди това партията на Карадайъ за това дали ще поддържа кабинета на ротационен принцип на Денков и Мария Габриел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР