Парламентът избира днес нов председател на антикорупционната комисия. Кандидатите са

...
Парламентът избира днес нов председател на антикорупционната комисия. Кандидатите са
Коментари Харесай

Парламентът избира нов председател на антикорупционната комисия

Парламентът избира през днешния ден нов ръководител на антикорупционната комисия. Кандидатите са сегашния основен прокурор Сотир Цацаров, препоръчан от болшинството и номинирания от " Воля " Симеон Найденов. Новоизбраният ръководител на антикорупционното звено ще довърши мандата на досегашния ръководител Пламен Георгиев и надлежно няма да има цялостния 6-годишен мандат, а се чака да оглавява комисията в идващите към 4 години.

" Дневник " следи онлайн разискването и гласуването в Народното събрание.

9:47 ч. Крум Зарков от Българска социалистическа партия разяснява, че резултатите от трескавата интензивност в битката с корупцията се показва главно в кавги. Според него обаче нищо няма да се промени. Заради това, Зарков съобщи, че парламентарната група на Българска социалистическа партия няма да поддържа нито една от двете кандидатури. " Проверяваните си избират проверяващ ", заключи Зарков. По думите му, процедурата е с предупреден край откакто болшинството в Народното събрание номинира Цацаров. " Това не е процедура, а встъпване в служба ", счита депутатът. По думите му, във всеки един миг министър председателят Борисов може да изясни по какъв начин е показал Цацаров и направи прилика с ръководителите на висши съдилища. Зарков напомни, че затова предлагането им е ръководителят на антикорупционната комисия да бъде избиран от президента.

9:44 ч. Емил Димитров показа кандидатурата на Сотир Цацаров като уточни още веднъж, че " той е това, което всички останали не са ". По думите му, Цацаров е експерт с дълъг стаж в правосъдната система и също така е самокритичен.

9:40 ч. Пламен Христов показа кандидатурата на депутата от " Воля " Симеон Найденов. " За нас от " Воля " битката с корупцията е също толкоз значима, колкото и войната с картелите, което е наша визитна картичка. Имаме самочувствието, че можем да представим заслужен претендент, какъвто е Симеон Найденов ", сподели Христов.

9:31 ч. Спас Гърневски показа отчет от чуването на Сотир Цацаров и Симеон Найденов в парламентарната комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос и заключи в резюме какво планува концепцията за ръководство на двамата претенденти, в случай че оглавят комисията.

Хронология на чуването на двамата претенденти - тук
Какво написа в концепцията на Сотир Цацаров - тук
Как беше номиниран основният прокурор за ръководител на антикорупционната комисия - тук
Защо 5 цивилен организации отхвърлиха да задават въпроси на претендентите - тук
Въпросите на Инициатива " Правосъдие за всеки " към Сотир Цацаров - тук
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР