Парламентът гласува във вторник, че първият мандат за съставяне на

...
Парламентът гласува във вторник, че първият мандат за съставяне на
Коментари Харесай

Първият мандат отпадна. ПП-ДБ предлагат премиер от ГЕРБ и споразумение за реформи с втория

Парламентът гласоподава във вторник, че първият мандат за сформиране на държавно управление е завършил несполучливо. " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) предложи вторият мандат да бъде осъществен с министър председател от ГЕРБ-СДС . Условие за това е двете обединения да подпишат съглашение за промени.

Новината идва на фона разногласия сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Те предшестваха плануваната ротация на премиера в оставка Николай Денков с Мария Габриел . Основните несъгласия са свързани със състава на Министерския кабинет и съглашението за промени.

По Конституция след несполучливото осъществяване на първия мандат вторият би трябвало бъде връчен на втората по мощ парламентарна група - ПП-ДБ.

" Ние удостоверяваме готовността си да осъществяваме този мандат с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Готови сме да го създадем при съблюдаване на уговорките, които поехме взаимно преди 9 месеца ", сподели съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов в декларация от името на обединението.

Той добави, че в случай че ГЕРБ не отговорят на тяхната покана, обединението ще върне мандата несбъднат.

Това, което ПП-ДБ предлага, с цел да се образува държавно управление, е:
Подписване от двете обединения на съглашение за гаранции за промени в правосъдната промяна, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнениеМинистър-председател - взаимно допустима кандидатура, излъчена от ГЕРБ-СДСНастоящият състав и конструкция на Министерския съвет.
През април 2023 година ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха за взаимно ръководство с ротационни министър председатели. В осъществяване на сделката министър председателят Николай Денков подаде оставка на 6 март. Неговата позиция трябваше да бъде заета от Мария Габриел, само че несъгласията сред двете обединения попречиха това.

Преди ротацията ГЕРБ изиска, коалиция за цялостен мандат, промяна на министри, а ПП-ДБ -, който да включва и механизъм за избор на фрагменти в основни институции. Това провокира напрежение сред двете обединения.

На 19 март на президента Румен Радев изпълнен мандат със състав на държавно управление. Той обаче не беше координиран с ПП-ДБ.

В неделя министър председателят в оставка Николай Денков насочи последното си предложение към ГЕРБ-СДС за осъществяване на първия мандат - Мария Габриел да бъде министър председател и външен министър, каквото беше -първоначалното предпочитание на ГЕРБ, както и сключване на съглашение за промени. В понеделник обаче Габриел публично отдръпна предлагането си за осъществяване на първия мандат.

Ако ПП-ДБ не успее да осъществя втория мандат, Радев ще връчи третия мандат на партия по негов избор. Засега всички останали партии в Народното събрание - Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " ИТН " (ИТН) и " Възраждане " споделят, че желаят нови избори. Единствено " Възраждане " сподели, че ще предложи кабинет, в случай че получи мандата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР