Парламентът гласува решение, с което задължава премиера в оставка Бойко

...
Парламентът гласува решение, с което задължава премиера в оставка Бойко
Коментари Харесай

Парламентът задължи с решение премиера да се яви в НС

Парламентът гласоподава решение, с което задължава премиера в оставка Бойко Борисов да се яви пред депутатите на 21 април за чуване по Националния проект за възобновяване и резистентност, който би трябвало да бъде изпратен в Европейската комисия до 30 април. Решението беше признато със 135 гласа " за ". " Против " гласоподаваха единствено 70-те народни представители от ГЕРБ в пленарната зала, предава Българска национална телевизия. 

Изслушването му беше включено в днешния дневен ред, само че той не се яви в залата. Вместо това ръководителят на парламента Ива Митева огласи писмо от вицепремиера в оставка Томислав Дончев, в което се споделя, че министър-председателят Борисов е в отпуск.

Предложението за чуването на Борисов направи преди почивката Мая Манолова и точно то бе измежду аргументите за безпорядък и напрежение в пленарната зала. 

" Очаквано, Борисов, премиерът-беглец, генералът-беглец за трети път от началото на Народното събрание избяга да се яви пред народните представители - през вчерашния ден при полагането на клетва, след това след внасянето на искане за чуване по Плана за възобновяване и резистентност, и през днешния ден, когато се обсъждаше оставката на неговия кабинет ", разяснява Манолова.

От ГЕРБ желаеха прегласуване на решението, след което последваха възгласи и крясъци в залата. Депутатите от ГЕРБ започнаха да удрят по банките в пленарна зала с възгласи " Мутри вън ". Те настояха по Плана да бъде изслушан и вицепремиерът Томислав Дончев. 

Татяна Дончева и Димитър Главчев се скараха в пленарна зала, като Главчев от ГЕРБ-СДС излезе на трибуната и изиска процедура по метода на водене. " Искам да дадете думата на Томислав Дончев, който да запознае залата с проекта за развиване ", сподели Главчев. 

" Страхвливецът Борисов през днешния ден не пристигна за следващ път. Шофьорчето Борисов през днешния ден не пристигна за следващ път. Джипко-бибитков през днешния ден не пристигна за следващ път. Прекрасно е, че той е ваш водач, благодаря ви за това наслаждение ", сподели ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов от парламентарната естрада по точката за чуване на премиера Бойко Борисов за Плана за възобновяване. 

Думите на Йорданов бяха посрещнати с огромно неодобрение от ГЕРБ-СДС, чиито депутати тропаха по банките. " Излъгахте политически, че вашата партия е за мажоритарни избори в два тура, през днешния ден казвате, че това не е по този начин ", отговори му Биков. От ГЕРБ желаеха и наказване на Йорданов поради обидните квалификации към премиера.

Председателстващата съвещанието Татяна Дончева съобщи, че точката към този момент е гласувана и няма да има прегласуване, а не престават разискванията на идващите точки в реда. След това депутатите от ГЕРБ-СДС започнаха да скандират " Мафия " и " Оставка ".

Според дневния ред като точка 4 трябваше да бъде изслушан министърът на финансите Кирил Ананиев за положението на бюджета на страната. Той обаче остана прав до трибуната, а Татяна Дончева разгласи 10 минути отмора и свика председателски съвет. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР