Парламентът гласува окончателно бюджета на съдебната власт за 2022 г.

...
Парламентът гласува окончателно бюджета на съдебната власт за 2022 г.
Коментари Харесай

Речено-сторено: Депутатите орязаха с 20 милиона парите на прокуратурата

Парламентът гласоподава дефинитивно бюджета на правосъдната власт за 2022 година Заложените доходи, помощи и дарения са 95 000 000 лева Заложените разноски са за общо 938 729 000 лева, в това число финансови разноски за 26 370 000 лева, заяви Българска телеграфна агенция.

Предвидените разноски на органите на правосъдната власт са: Висш правосъден съвет - 47 341 600 лева, Върховен касационен съд - 24 223200 лева, Върховен административен съд - 29 139 500 лева За Прокуратура са планувани 332 794 000 лева, за съдилища - 488 074 900 лева, за Инспекторат към Висшия правосъден съвет - 11 389 000 лева
Резервът за непредвидени и/или неотложни разноски е 900 000 лева

Максималният размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2022 година, е 133 319 800 лева Максималният размер на новите отговорности за разноски, които могат да бъдат насъбрани, е 106 969 000 лева
Утвърдените оптимални размери на уговорките за разноски и на новите отговорности за разноски могат да се усилват с до 20 на 100 по решение на Висш съдебен съвет. Той може да изразходва средства от наличностите по сметки от предишни години за покриване на неотложни разноски на органите на правосъдната власт при положение, че не се нарушава бюджетното салдо по държавния бюджет.
В едномесечен период от обнародването на постановлението за осъществяването на държавния бюджет Висш съдебен съвет показва в Министерския съвет, в Сметната палата и в Министерството на финансите одобрените бюджети на органите на правосъдната власт.

Спор и през днешния ден провокира най-много предлагането на ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански вместо в началото заложените 352 794 000 лева за Прокуратурата на Република България, те да бъдат понижени с 20 млн. лева и да станат 332 794 000 лева, като орязаната сума отиде за Българска академия на науките. Дебатът по него стартира още нощес.

Атанас Славов от " Демократична България “ уточни, че с бюджета се регистрира фактът, че в границите на Европейски Съюз България е с най-вече съдии и прокурори на глава от популацията.

Да не вършим промени през задния вход, и то с оферти сред първо и второ четене на народни представители, дайте съответни решения през други закони, не през държавния бюджет, прикани Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Бюджетът за прокуратурата не би трябвало да се прави за един човек, разяснява Елена Гунчева от " Възраждане “.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова още веднъж акцентира, че не става въпрос за понижаване на средствата за правосъдната власт, и в частност за прокуратурата, а в противен случай – за увеличение спрямо предходната година.

Тя още веднъж акцентира структурните промени, които водят до понижаване на парите, като, да вземем за пример прекосяването на Бюрото за отбрана на очевидците към Министерството на правораздаването.

Говорите, че няма да вършиме като ГЕРБ, само че сте по-лоша версия от тях, обърна се към ръководещите Хамид Хамид от Движение за права и свободи. Според него поради фиксацията върху основния прокурор се санкционират всички български жители, които чакат заслужено правосъдие, защото се основава изискване прокуратурата да не действа обикновено. Решенията на Конституционния съд по тематиката са еднопосочни, че всяко деяние, което води до нарушение работата, успеваемостта на правосъдната система, е съображение за противоконституционност, разяснява Хамид. Това, което сте основали с Каримански, евентуално ще докара скоро до ново решение на Конституционен съд, предизвести депутатът. Без критерии в правосъдната система не може да има програмно бюджетиране, за каквото приказват от болшинството, добави Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Това, по думите му, не е посоката за промяна, а наказателна акция.

Стане ли дума за основния прокурор Иван Гешев, в една и съща последователност ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане “ в тръс излизат на трибуната да го бранят, означи Явор Божанков от " Българска социалистическа партия за България “. Намалението с 20 млн. лева не може да заплаши работата на правосъдната власт, в частност на прокуратурата, няма съображение за противоконституционност, счита сътрудника му Крум Зарков.

Председателят на ПГ “Демократична България “ Христо Иванов счита, че става дума за отговор на дългогодишни упования както на обществото, по този начин и на основните ни сътрудници. Той обърна внимание, че през днешния ден сме в коренно изменена среда за сигурност и пред лицето на тази опасност би трябвало на ново, национално равнище да консолидираме българската държавност. Корупцията и неналичието на отговор на корупционните закононарушения са един от порталите, през които враждебното въздействие на Кремъл влиза у нас, в случай че не затворим този портал, ще бъдем уязвими в тази рискова обстановка, счита Иванов.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР