Парламентът гласува на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО.

...
Парламентът гласува на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО.
Коментари Харесай

Парламентът гласува на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО

Парламентът гласоподава на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО. Проектите са заложени като втора и трета точка в програмата на депутатите.

Здравноосигурителните доходи за 2024 година са разчетени с растеж от над 1,1 милиарда лева по отношение на 2023 година В бюджета парите за извънболничната помощ се покачват с 20 %. Увеличават се и парите за дентални услуги с над 20 %. Депутатите взеха решение да провиснал още 3 млн. лв. за зъбни протези.

В бюджета на ДОО се планува минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се да е 933 лв.. До момента обаче няма решение за минималния застрахователен приход за земеделските производители и тютюнопроизводители. От началото на август до 31 декември 2023 година наложителните месечни осигурителните вноски за тези физически лица се пресмятат върху 780 лева

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, да се осъвременят с 11 на 100. От същата дата минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст, при цялостен застрахователен стаж, ще се увеличи от 523,04 лева на 580,57 лв.. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се резервира на 3400 лв.. Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили на 307,07 лв..

В дневния ред за през днешния ден са и планове на решения за промени в състава на непрекъснатите парламентарни комисии. В програмата е и чуване на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов по отношение на предстоящото повишение цената на водата, приблизително с 15% за страната от 1 януари 2024 година

Още по тематиката:
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР