Парламентът единодушно прие на първо четене поетапно увеличение на минималната

...
Парламентът единодушно прие на първо четене поетапно увеличение на минималната
Коментари Харесай

На първо четене: Парламентът прие единодушно увеличение на минималната пенсия

Парламентът единомислещо одобри на първо четене поетапно нарастване на минималната пенсия. Промените са записани в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2017 година Идеята е минималната пенсия да стане 180 лева от 1 юли. Сега тя е 161 лева
 
Кабинетът подвига обществената пенсия за напреднала възраст

Повишаването на минималната пенсия беше сделка сред ГЕРБ и Обединените патриоти още до момента в който се уточняваше управническата коалиция. Предвижда се от 1 юли пенсиите да станат 180 лева, а от 1 октомври 200 лева

Пред депутатите общественият министър Бисер Петков изясни, че увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст ще докара до увеличението на 802 000 пенсии. " Увеличаването на минималната пенсия за стаж и възраст ще докара до увеличение размера на така наречен вдовишка добавка на 136 000 вдовишки добавки, които са отпуснати от минималния размер на пенсиите на умрелия брачен партньор или брачна половинка ", посочи министърът.
 
Въпреки че дадоха обещание да поддържат измененията и го направиха, от Българска социалистическа партия разкритикуваха ръководещите. " Ние ще го подкрепим, и ще желаеме 300 лв. минимална пенсия, по този начин като вие обещахте и не изпълнихте своето заричане. Защото по този метод се разрушава доверието към българските политици ", съобщи от трибуната Драгомир Стойнев от левицата.
 
" Аз не помня ГЕРБ, които завоюваха изборите, да са обещавали 300 лв. пенсия. Обещахме ги от Обединени патриоти, в случай че спечелим изборите, само че не ги спечелихме ", оправда се. Ние влязохме с 27 депутати, това не значи, че сме спечелили изборите ", оправда се Станислав Станилов от Обединените патриоти.

Българска социалистическа партия напуща Председателския съвет в Народно събрание

Междувременно Българска социалистическа партия заяви, че напуща Председателския съвет на Народното събрание и повече няма да взе участие в неговите съвещания защото на ГЕРБ еднолично взимал решения. Социалистите упрекнаха ръководещите, че прокарват в дневния ред на Народното събрание единствено свои законопроекта и напълно съзнателно бави тези на опозицията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР