Парламентът единодушно гласува на първо четене промените в Закона за

...
Парламентът единодушно гласува на първо четене промените в Закона за
Коментари Харесай

Облекчиха административните процедури за 530 хил. българи с увреждания

Парламентът единомислещо гласоподава на първо четене измененията в Закона за интеграция на хората с увреждания, намаляващи административната тежест за жителите и бизнеса.

Промените ще обиден над 500 хиляди българи и бяха подкрепени от 141 народни представители.

Промените целят по-добро контролиране на условията за обезпечаване на обществена интеграция на хората с увреждания и за практикуване на техните права, както и намаляването на административната и регулаторната тежест за жителите и бизнеса. Приетите промени плануват понижаване на изискуемите от заявителите документи и въвеждане на обвързване за административните органи служебно да събират информация от други институции, написа " Фокус ".

Чрез законопроекта на Агенцията за обществено подкрепяне ще се обезпечи безвъзмезден достъп до Национална база „ Население “ и при нужда тя ще изисква по длъжностен път информация от държавни и общински органи, както и от физически и юридически лица.

По този метод ще се понижи броят на изискваните от жителите документи, ще се сътвори правна сигурност и ще се понижи опцията за повтаряне на обществени заплащания и за злоупотреби със обществени права, надлежно неведнъж практикуване на обществени права без правно съображение.

В рамките на дебата Светлана Ангелова от ПГ на ГЕРБ сподели, че групата ѝ ще поддържа измененията, тъй като с тях ще се понижи административната тежест за към 530 хиляди лица.

Депутатът от Българска социалистическа партия Михаил Христов съобщи, че с измененията в Закона за интеграцията на хората с увреждания ще се спести
работа на дирекция „ Социално подкрепяне “, само че няма да решат най-големия проблем за хората с увреждания - това, че не излизат от домовете си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР