Парламентът е на път да прати на поправителен служебното правителство

...
Парламентът е на път да прати на поправителен служебното правителство
Коментари Харесай

Парламентът е на път да прати на поправителен служебното правителство за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Парламентът е на път да прати на изправителен служебното държавно управление за диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ". По тематиката се обрисува цялостен поврат, а от листата на евентуалните снабдители евентуално ще отпадне френската " Фраматом ", тъй като работи с съветско нуклеарно гориво.
 
Това излиза наяве от проекторешение, импортирано от ГЕРБ-СДС, което парламентарната комисия по енергетика утвърди през вчерашния ден. С него Народното събрание разпорежда на държавното управление да обезпечи условия за лицензиране на неруско нуклеарно гориво и да форсира процеса за подписване на контракт по доставката му. Предстои планът да влезе и в пленарната зала.
 
С взетото през вчерашния ден решение Министерски съвет се задължава да вземе ограничения, които да обезпечат активността на Агенцията по нуклеарно контролиране в процеса по обзор на документите за лицензиране на различен вид нуклеарно гориво за издаване на позволение за доставка и зареждане през 2024 година
 
Решението изисква да се форсира и процесът за подписване на контракт за доставка на неруско нуклеарно гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ " Козлодуй ". Срокът на първата доставка е до април 2024 година Потенциалните снабдители би трябвало да подсигуряват, че технологиите, лицензите и съставените елементи, които употребяват, са изцяло самостоятелни от юридически лица, свързани с Русия.
 
Решението беше взето от енергийната комисия с съвсем цялостно единогласие, като противоречие изрази само депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев. По мотив консенсуса ръководителят на комисията Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) се пошегува с сътрудниците си: " Най-добре е нас да оставят да създадем държавно управление. Единодушни сме по доста тематики. И като брой сме задоволителни да напълним Министерския съвет. "
 
Бързото подписване на контракт за доставка под изискване за предстоящото лицензиране е основно, в случай че България желае да диверсифицира доставките на свежо нуклеарно гориво за единия от блоковете на АЕЦ " Козлодуй ". Новите горивни касети би трябвало да бъдат заредени в средата на 2024 година, а индустриалният развой лишава 18 месеца, изясни по тази тематика през юли тогавашният енергиен министър Александър Николов.
 
За да подсигурява диверсификация, през юли предходното държавно управление сложи условия всички съществени съставни елементи на горивото и технологиите, свързани с него, да не са подвластни от Русия. Не би трябвало да имат зависимости и лицата, които правят доставките.
 
На 20 септември служебното държавно управление изненадващо анулира това решение със странни причини. От обясненията на енергийния министър Румен Христов пред министрите, оповестени като част от стенограмата на съвещанието, излиза наяве, че евентуалните кандидат-доставчици отвън самата Русия са двама – американската " Уестингхаус " и френската " Фраматом ".
 
Френската компания обаче не е самостоятелна от Русия, тъй като употребява съветско нуклеарно гориво и съветски елементи и няма да е в положение незабавно да премине на различни източници.
 
Христов в прав текст декларира, че остарялото решение на кабинета " Петков " е признато за да се даде приоритет на " Уестингхаус ", а това е неприятно за конкуренцията и " Фраматом " следва да бъде позволена до доставките, макар зависимостта от Русия. Това на процедура значи да няма диверсификация, разяснява Александър Николов по този мотив пред " Сега ".
Източник: " Сега "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР