Парламентът е институцията с най-ниски нива на доверие сред политическите

...
Парламентът е институцията с най-ниски нива на доверие сред политическите
Коментари Харесай

„Галъп”: През 2019 г. парламентът е бил институцията с най-ниско доверие в обществото

Парламентът е институцията с най-ниски равнища на доверие измежду политическите институции в обществото през цялата 2019 година

Това демонстрира изследване на „ Галъп Интернешанъл. В края на годината 23% от запитаните показват доверие в Народното събрание, а съмнение – 67%. Останалите се затрудняват да отговорят.

Снимка: Галъп интернешънъл

От социологическата организация допълват, че държавното управление има по-високи равнища на доверие от Народното събрание, само че и при него резултатите са отрицателни – 62% от интервюираните не утвърждават работата на министрите, против 29%, които са удовлетворени.

Снимка: Галъп интернешънъл

Данните демонстрират, че президентът обичайно е институцията с най-голям публичен престиж и през 2019 година – доверието е 56% против 30% съмнение.

Според проучването на „ Галъп Интернешънъл” през цялата година равнищата на доверие в държавното управление са били под 30%, а на съмнение – над 60%. По време на абсурда с парцелите на властимащите „ Апартаментгейт” – публичното утвърждение е било най-ниско, след изборите за Европейски парламент равнищата са се покачили.

Снимка: Галъп интернешънъл

Въпреки отрицателните резултати – доверието в Народното събрание наподобява малко по-добро на фона на предишни години. Тенденцията за повишение на рейтинга стартира напролет на 2017 година с тогавашната промяна във властта.

През последните 30 години доверието в Народното събрание е било повече от недоверието единствено два пъти – след рецесията през 1997 година и при идването на власт на Национална движение „Симеон Втори", ръководено от Симеон Сакскобургготски.
Криза на доверие към българските институции: Народното събрание събира към 15% утвърждение Проучване на „ Маркет Линкс ” демонстрира, че по-малко от половината хора у нас считат, че процедурата за избор на основен прокурор е задоволително добра
Статистиката демонстрира, че през годините президентската институция се е употребила с минимум публично доверие по време на Мандата на Росен Плевнелиев.

Данните са основани на ежемесечната изследователска стратегия „ Политически и стопански показател “ на „ Галъп интернешънъл “ – самостоятелното от външно финансиране проучване с десетки знаци, което тече всеки месец към този момент близо тридесет години посредством директни стандартизирани изявленията „ лице в лице “ с извадки 1000/800. Последната вълна на проучването е сред 29 ноември и 6 декември 2019 година измежду 803 пълнолетни българи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР