Парламентът днес ще гласува решението за прекратяване изграждането на АЕЦ

...
Парламентът днес ще гласува решението за прекратяване изграждането на АЕЦ
Коментари Харесай

Парламентът отново решава днес бъдещето на проекта АЕЦ Белене


Парламентът през днешния ден ще гласоподава решението за преустановяване построяването на АЕЦ „ Белене “ от 2012 година по предложение на Българска социалистическа партия. Това излиза наяве от програмата за активността на Народното събрание. Като един от претекстовете за взетото през 2012 година решение се акцентира невъзможността бюджетът или държавните електроцентрали да финансират или изплащат заеми за план с недоказана икономическа успеваемост. Освен анулация на решението Българска социалистическа партия упорства Народното събрание да разпореди на министъра на енергетиката да договаря с евентуални вложители и да уведомява депутатите за резултата от договарянията.

http://www.parliament.bg/bills/44/854-02-29.pdf

Предложението на ГЕРБ пък е за обновяване на търсенето на благоприятни условия за построяването на АЕЦ „ Белене “. Според решението, Народното събрание разпорежда на енергийния министър да търси благоприятни условия за реализация на плана, взаимно със стратегически вложител на пазарен принцип без държавна гаранция. От ГЕРБ предлагат Министерски съвет да предприеме дейности по анулация на решението за прекъсването на АЕЦ „ Белене “.
В предложенията и на Българска социалистическа партия и на ГЕРБ се планува предоставяне на период до 31 октомври за внасяне на предложение с благоприятни условия за структурирането на плана. Комисията по енергетика към Народното събрание в сряда отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия.

http://www.parliament.bg/bills/44/854-02-30.pdf

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова след комисията в сряда разяснява пред публицисти, че в случай че се одобри предлаганото от ГЕРБ решение, до 31 октомври тази година ще би трябвало да бъде създадена процедурата за избор на стратегически вложител и да бъде структуриран планът.

„ Смятам, че това е рационален период, защото и подготовката на подобен вид процедура е комплициран и виновен развой. За да се приготви такава процедура, би трябвало доста добре от всички аспекти да се огледа, тъй че тя да съдържа критерии, които да бъдат оптимално справедливи и да подсигуряват бистрота и гласност,т.е. да имаме опция да създадем своя избор и да изберем най-хубавото за България “, съобщи министърът на енергетиката.

Петкова сподели още, че в случай че се започва до една година, планът за АЕЦ " Белене " ще е в най-напреднала фаза спрямо други сходни планове в района. Тя напомни, че " разполагаме с лицензирана площадка, с съоръжение и с нужните документи и извънредно значимия документ - известието от страна на Европейска комисия. Разбира се, може би ще се наложи пренотификация ", сподели Петкова. Според нея обаче това няма да отнеме време.
" На всички евентуални вложители за АЕЦ „ Белене “ сме заявявали позицията си, че планът ще е на пазарен принцип без държавни гаранции и дълготрайни контракти за изкупуване на сила ", сподели още Петкова, като добави, че за този план в никакъв случай не са обещавани държавни гаранции и дълготрайни контракти даже и в неговия първи вид.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР