Парламентът днес реши да позволи на инвеститори да придобиват българско

...
Парламентът днес реши да позволи на инвеститори да придобиват българско
Коментари Харесай

Инвеститори ще могат да взимат български паспорти въпреки Еврокомисията |

Парламентът през днешния ден реши да разреши на вложители да получават българско поданство, макар че през октомври Европейската комисия прикани България да да приключи използването на схемата за даване на поданство против вложения, известна също като " златен паспорт ".

По предложение на Йордан Цонев от Движение за права и свободи и цялостната поддръжка на ГЕРБ Народното събрание утвърди дефинитивно промени в Закона за българското поданство. С тях се разрешава на стеснен кръг от богати задгранични вложители – към 60-70 души, по думите на Цонев, да аплайват за български паспорт.

Разпоредбата визира хора, които са получили право на непрекъснато престояване у нас, тъй като са вложили в страната над 1 000 000 лева или са усили вложенията си с такава сума посредством придобиване на акции в български търговски сдружения, облигации и съкровищни бонове, права по концесиионни контракти, или са вложили толкоз пари в лицензирана кредитна институция в България за период от най-малко 5 години. Те ще могат да подават молби за българско поданство, в случай че са пребивали законно най-малко 5 години у нас, не са разследвани или осъждани от български съд и разполагат с приходи, с които да се устоят. Трябва също по този начин да са поддържали направената инвестиция най-малко 5 години. Ако съумеят да придобият български паспорти, членовете на фамилиите им също ще имат правото да аплайват за такива.

“Само тези, които по остарелия ред са били безусловно изрядни и са поддържали инвестицията в разстояние на 5 години, без да я изтеглят, и предлагането цели, защото те имат права да аплайват – получили са към този момент непрекъснато престояване, цели да предотврати опцията да съдят страната за това, че са им отнети права, откакто те са били добросъвестни във връзка с отговорностите, които имат ”, изясни Йордан Цонев. Според него в случай че не се одобри предлагането, българската страна ще се изложи на риска от правосъдни каузи: „ Кръгът е към 60-70 вложителя, които, в случай че тръгнат да ни съдят, размерът на едно обезщетение ще е най-малко 1 милион. Искаме да предотвратим тази опция, ” сподели Цонев.

„ Дълго време се говореше за продажба на паспорти и на поданство. Днес приказваме за капиталово придобиване на поданство. Гласувах срещу, тъй като това по своята същина е продажба на поданство ”, съобщи депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Милен Михов. Той загатна за анкетната комисия, основана в Народното събрание, която трябваше да изследва изказванията в медиите за „ подкупна скица при придобиване на българско поданство от непознати жители ”. Тази комисия се оглавяваше точно от Йордан Цонев и бе основана след абсурда и ареста на шефа на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, който беше предопределение на " патриотите.

Направиха се и допълнения в Закона за чужденците. С поправките се разрешава резрешение за дълготрайно престояване да получават чужденци, които разполагат с уверение за високотехнологичен или новаторски план (т.нар. „ Стартъп виза ”) и са станали съдружници или акционери в българско комерсиално сдружение с капитал от най-малко 1 000 000 лева, от които имат не по-малко 50 на 100.

Идеята за стартъп визи бе разработвана от асоциацията BESCO в последните две години. Стартъп визата е инструмент, който предлага всяка страна член на Европейски Съюз, до през днешния ден - без България. Основната цел на българския инструмент е да притегли жители на трети страни и вложения в регистрирани у нас сдружения, разрастващи артикули с висока добавена стойност посредством даване на опция за полочване на позволение за дълготрайно престояване. Сред посочените от BESCO цели е след 10 години в страната ни да идват 300 стратъпа годишно, като досега такива в България идват основно от страни от Европейски Съюз по две аргументи – инвестиция от български фондове за дялово и рисково финансиране и цифрово номадство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР