Парламентът даде възможност на отделните съдилища да решават как да

...
Парламентът даде възможност на отделните съдилища да решават как да
Коментари Харесай

Парламентът даде възможност на отделните съдилища да решават как да работят при усложнена епидемична обстановка

Парламентът даде опция на обособените съдилища да вземат решение по какъв начин да работят при усложнена епидемиологична конюнктура. Депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.

При усложняване на епидемиологичната конюнктура административните ръководители на органите на правосъдната власт може да основат организация за отлагане на плануваните производства и каузи за нови дати. Административните ръководители на органите на правосъдната власт може еднократно за избран интервал от време, само че не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се организират открити правосъдни съвещания и плануваните за този интервал правосъдни съвещания да бъдат отсрочени, записаха депутатите.

По време на изключителната епидемиологична конюнктура съдът може да отсрочи делото, в случай че заради болнично лекуване, слагане под наложителна карантина, изолираност или използване на насилствени административни ограничения по Закона за здравето във връзка със болестта COVID-19, страната или нейният представител не може да се яви в правосъдно съвещание, като в период до 7 дни от отпадане на повода страната или нейният представител показа съответни доказателства.

Работник или чиновник, който е непосредствен контактен на доказан случай на COVID-19, минава към работа от разстояние или надомна работа, в случай че работата разрешава това, за избрания период в предписанието за наложителна карантина, като документално заявява пред работодателя, надлежно органа по назначение настъпилото събитие. Условията и редът за прекосяване, осъществяване и надзор се дефинират със заповед на работодателя или органа по назначение, записаха още депутатите.

До края на годината се удължава срокът, в който няма да се ползват законовите условия за приемане на месечни обществени помощи и на месечни фамилни помощи при полагане на общественополезен труд, повишение на квалификацията, постоянно навестяване на детска градина и учебно заведение.

Сроковете за осъществяване на постоянните общи събрания през 2021 година по Закона за нотариусите и нотариалната активност и Закона за частните правосъдни реализатори се удължават с три месеца. От текста отпадна Закона за адвокатурата, поради неналичието на публично мнение от Висшия адвокатски съвет.

Отхвърлено беше предлагането на Движение за права и свободи при изключителната епидемиологична конюнктура да стопират да текат периодите по Закона за политическите партии, които, в случай че не бъдат спазени, съдът може да постанови разформироване на партия. От Движение за права и свободи акцентираха като мотив, че възбраната за събиране на повече от 30 индивида в закрити пространства пречи на партиите да проведат в период своите конгреси.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР