Парламентът даде правото на министъра на образованието да отстрани ректор

...
Парламентът даде правото на министъра на образованието да отстрани ректор
Коментари Харесай

Ректори плагиати ще бъдат уволнявани от министъра на образованието

Парламентът даде правото на министъра на образованието да в профил ректор на университет поради плагиатство или тъй като е отказал да освободи учител, издигнал се с преписване. Сега министърът не може да се меси в ръководството на висшите учебни заведения, които са самостоятелни въпреки и огромна част от тях да са на държавна прехрана.

Санкциите за плагиатство за ректори, професори, доценти, основни асистенти, както и за придобилите научна степен лекар или лекар на науките бяха въведени с промени в Закона за развиване на университетския състав. С тях на процедура се дава инструмент на министерството да се намесва в такива случаи. В момента то е изцяло безсилно да глоби плагиатите. Няма и механизъм за инспекция на такива случаи.

Първият потърпевш

Вероятно един от първите, на които ще бъде наложено наказване за плагиатство, ще е ректорът на Техническия университет - Варна, Росен Василев. Миналата година министерството на образованието сезира прокуратурата, че цели раздели в неговата дисертация са преписани.

Министерството нямаше по какъв начин да спре процедурата по хабилитирането му, която в последна сметка завърши сполучливо за Василев. Сега обаче министърът ще може да го в профил от служба и да назначи краткотраен ректор, до момента в който общото заседание избере нов началник на университета.

Престъпление

Според новоприетите текстове при сходни случаи ще се подава сигнал до министъра на образованието за плагиатство или други нарушавания в процедурата за научна степен или заемане на научна служба. Става въпрос за спор на ползи от страна на член на съответното научно жури или за потребление на недостоверни данни в научния труд.

Допустимостта на сигналите ще се преценя от комисия, в която наложително би трябвало да има правист. Ако тя реши, че е нужна спомагателна инспекция, казусът ще се препраща към бъдещата Комисия по академична нравственос към министъра на образованието. Етичната комисия ще е нов орган. Ще се състои от петима души - един правист и четирима представители на четирите научни посоки.

Ако подозренията за нарушавания се потвърдят от етичната комисия, министърът с изключение на да в профил ректора, ще може да стопира съответната процедура за научна степен или служба до унищожаване на нередностите.Етичната комисия ще може да се произнася и по към този момент завършили процедури за научни степени и длъжности. За задачата би трябвало да бъде подадена тъжба от наранено лице.

Наказание

При открити нарушавания присъдените степени би трябвало да бъдат отнети. Асистентите, доцентите и професорите, назначени след потвърдени нередности, би трябвало да бъдат освободени. Ако е потвърдено, че са преписвали, само че ректорът откаже да ги освободи, министърът ще може да отстраниректора.

Санкции ще има и за научните институции. При систематични нарушавания, т. е. повече от три открити, те може да останат без програмна акредитация за съответната докторска стратегия. Тъй като програмните акредитации са за избран интервал, те ще биват отнемани до приключването на периода, за който са дадени. В това време съответното висше учебно заведение или научна институция няма да има право да образова по тази стратегия.

Наказанието за открит спор на ползи на член от научното жури е 3-годишна възбрана да взе участие в такова.

Новият закон вкарва и минимални единни критерии за заемане на научна степен, на които би трябвало да дават отговор всички претенденти. Досегашните професори и доценти ще продължат да заемат университетските си длъжности даже и да не дават отговор на тях, само че в случай че това е по този начин - няма да могат да вземат участие в научни журита.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР