Парламентът даде окончателното си одобрение на нов регламент, позволяващ на

...
Парламентът даде окончателното си одобрение на нов регламент, позволяващ на
Коментари Харесай

ЕП прие регламент, забраняващ продуктите, произведени с принудителен труд

Парламентът даде окончателното си утвърждение на нов правилник, допускащ на Европейски Съюз да забрани продажбата, вноса и износа на артикули, създадени благодарение на насилствен труд.

Органите на страните членки и Европейската комисия ще могат да проверяват подозрителни артикули, вериги за доставки и производители. Ако даден артикул се смята за създаден благодарение на насилствен труд, към този момент няма да е допустимо той да се продава на пазара на Европейски Съюз (включително онлайн) и пратките ще бъдат арестувани на границите на Европейски Съюз.

Решенията за следствие ще се основават на фактическа и проверима информация, която може да бъде получена да вземем за пример от интернационалните организации, сътрудничещи органи и лица, сигнализиращи за нередности. Ще бъдат взети поради няколко рискови фактора и критерии, в това число разпространяването на натрапен от страната насилствен труд в избрани стопански браншове и географски региони.

Производителите на неразрешени артикули ще би трябвало да изтеглят продуктите си от единния пазар на Европейски Съюз и да ги дарят, рециклират или унищожат. Компаниите, които не дават отговор на условията, могат да бъдат санкционирани. Стоките може да бъдат позволени назад на единния пазар на Европейски Съюз, откакто компанията отстрани насилствения труд от веригите си за доставки.

Докладчикът на комисията по вътрешния пазар Мария-Мануел Лейтао-Маркес (S&D, PT) сподели: „ Днес по света 28 милиона души са в капан в ръцете на трафиканти на хора и страни, които ги принуждават да работят против малко или никакво възнаграждение. Европа не може да изнася полезностите си, до момента в който внася артикули, създадени с насилствен труд. Фактът, че Европейски Съюз най-сетне има закон за възбрана на тези артикули, е едно от най-големите достижения на този мандат и победа за прогресивните сили.

Докладчикът на комисията по интернационална търговия Самира Рафаела (Renew, Нидерландия) сподели: „ Това е исторически ден. Приехме реформаторски закон за битка с насилствения труд в международен мащаб. Този правилник предизвиква съдействието в Европейски Съюз и интернационалното съдействие, трансферира властта от експлоататорите към потребителите и чиновниците и предлага благоприятни условия за отбрана на жертвите. Той също по този начин трансформира комерсиалните политики в по-зелено и по-справедливо бъдеще. “

Регламентът беше признат с 555 гласа „ за “, 6 „ срещу “ и 45 „ въздържал се “. Сега текстът би трябвало да получи дефинитивно публично утвърждение от Съвета на Европейски Съюз. След това ще бъде оповестен в Официален вестник. Страните от Европейски Съюз ще би трябвало да стартират да го ползват след 3 години.

С приемането на този отчет Парламентът дава отговор на упованията на жителите за установяване на стандарти в границите на и отвън Европейски Съюз в комерсиалните и капиталови връзки, както е изразено в оферти 19(2) и 19(3) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР