Парламентът да задължи Министерството на околната среда и водите да

...
Парламентът да задължи Министерството на околната среда и водите да
Коментари Харесай

ПП иска спешни мерки заради рекордна сеч в земеделски земи

Парламентът да задължи Министерството на околната среда и водите да предприеме незабавни ограничения за ограничение на сечта в аграрни земи . За това упорстват от " Продължаваме промяната ".

Те показват, че през предходната година единствено в 15 общини е позволено обезлесяване на над 20 000 дка от всички над 50 000 дка в страната.

От партията означават, че тази информация е подкрепена с съответни сигнали за огромна сеч в аграрни земи в нарушаване на Закона за горите, както и за злоупотреби при използването на Закона за запазване на селскостопанското имущество, множеството от които са към този момент доказани от Изпълнителната организация по горите или нейните районни поделения.

Сред посочените общини са Антоново, Стражица, Омуртаг, Угърчин, Ловеч, Мездра, Самоков, Петрич, Батак, Смолян, Пазарджик, Бяла, Средец, Чипровци и други Установено е освен изсичане на гори в аграрни земи посредством противозаконни позволения от общините, само че и огромни злоупотреби и обири, прикривани посредством такива позволения.
 Природозащитна организация упорства за промени в Закона за горите
Природозащитна организация упорства за промени в Закона за горите

Коалицията " За да остане природа в България " изиска от президента на наложи несъгласие на признатите от Народно събрание промени

" Докато влагаме 60 млн. лева европейски средства по европейската Зелена договорка за основаване на нови гори върху повърхност от 13 000 дка за 5 години за справяне с климатичната рецесия, единствено през 2022 година е доближат рекорден размер от над 450 000 м3 дървесина (т.е. близо 7% от целия дърводобив в държавата), добита от аграрни земи ", твърди депутатът от Политическа партия Александър Дунчев.

За съпоставяне, през 2021 година от аграрни земи е добита 350 000 м3 дървесина, а през 2020 година - 330 000 м3.

По тази причина Политическа партия желае екоминистерството да предложи съответни административни и нормативни ограничения за ограничение на сечта в аграрни земи. Те би трябвало да са съпроводени със съответните разбори за мащабите на казуса на национално ниво, за въздействието му върху околната среда и за компликациите, с които се сблъскват административните органи при контрола върху сечите на гори в аграрни земи, върху експедирането и превозването на дървесина, добита от тези сечи.
 Държавата умува над два казуса с дърводобива
Държавата умува над два казуса с дърводобива

Не доближават дървосекачи и дървен материал
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР