Парламентът би трябвало да даде мандат на правителството за преговори

...
Парламентът би трябвало да даде мандат на правителството за преговори
Коментари Харесай

Делян Добрев: Парламентът трябва да даде мандат на правителството за преговори с инвеститор за АЕЦ Белене

Парламентът би трябвало да даде мандат на държавното управление за договаряния със стратегически вложител за АЕЦ " Белене ", като изискването е да няма държавна гаранция за плана. Това разгласи ръководителят на парламентарната енергийна комисия и някогашен отраслов министър Делян Добрев пред БНР.

Условието, по думите на Делян Добрев, в случай че ще се строи АЕЦ " Белене ", е това да стане от частен вложител без никакви държавни гаранции. За да бъде определен подобен вложител обаче би трябвало да се стартира от процедурата.

" Има деклариран интерес от страна на Китайската национална компания. Дали този интерес е сериозен ще стане ясно, когато се започва процедура, някаква, за избор на стратегически вложител. За да се започва такава процедура, Министерски съвет би трябвало да предложи на Народното събрание вид за пускане на договаряния с евентуални вложители.

Арбитражното дело завърши преди две години. Две години ние сме притежатели на оборудването и по тази причина би трябвало да преминем към опит за решение на проблема с това съществуващо съоръжение ", разяснява Добрев.

Той приказва и по тематиката за дълготрайните контракти с двете американски централи от комплекса " Марица-Изток ", като съобщи, че чака до края на годината те да бъдат прекъснати.

" Договорите би трябвало да се скапват, да ги няма и тези централи би трябвало да продават силата си на свободен пазар, по този начин както всички други, Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината ", добави депутатът от ГЕРБ.

Относно договорката за закупуването на ЧЕЗ той разяснява:

" За да може енергийният регулатор да се произнесе по договорката за ЧЕЗ в България, са нужни нови законови промени до месец-два. Трябва също да се дефинират критериите, по които да се утвърждават или не сходни покупко-продажби. Ако не се създадат критериите до месец-два, то тогава евентуално ще се изпусне срокът, в който те ще могат да се приложат за тази договорка и ще важат единствено за някакви други покупко-продажби. Могат да бъдат критерии, сходни на критериите в тактиката за приватизация на самите ЕРП-та ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР