Парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание постигнаха консенсус за

...
Парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание постигнаха консенсус за
Коментари Харесай

Без Митрофанова и посланика на Беларус на откриването на 48-ото НС

Парламентарно показаните партии в 48-ото Народно заседание реализираха консенсус за непоканването на посланиците на Руската федерация и на Беларус за тържественото съвещание по разкриване на Народното събрание идната седмица, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Демократична България ”, ГЕРБ, „ Продължаваме промяната ” и Движение за права и свободи поддържаха позицията Елеонора Митрофанова да не бъде канена в Народното събрание на 19 октомври. „ Възраждане ” са възразили. „ Български напредък ” са посочили мнение да се придържаме към общата европейска позиция. Това сподели Надежда Йорданова пред медиите след срещата, извършена в постройката на Народното събрание през днешния ден на обяд.

Задължителен лист за поканване няма. Преценка на страната хазаин е кой да бъде поканен, сподели Йорданова и акцентира: От администрацията на Народно събрание обясниха, че съобразявайки се със мненията на народните представители, в листата на поканените няма да бъдат включени двамата посланици – на Русия и на Беларус.

Русия е страна агресор, който атакува собствен комшия. България остро осъжда този акт. В този случай България ще се държи почтено и ще съобщи ясно своята позицията, акцентира Йорданова.

Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи: Евроатлантическото болшинство надви.

Администрацията на Народното събрание няма да изпрати предложения към тези посланици, посочи Атанасова и добави, че не чака администрацията на Народно събрание да не се съобрази със мненията на политическите сили.

Ние, като страна, бяхме оповестени за неприятелска страна от Руската федерация, макар че съветският дипломат нито е разгласен за личност нон грата, нито има други последици. Не чакам нито съществено утежняване на връзките сред двете страни, а смятам, че България би трябвало да отбрани националния си интерес. Националният интерес на България е да отстоява европейските полезности. Ние сме част от Европейския съюз и като заслужен и предан член сме наясно от коя страна би трябвало да бъдем в тази война, ние избираме страната на Украйна и споделяме " не " на експанзията, " не " на войната, съобщи Атанасова.

Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната ” разяснява, че обединяването на политическите обединения по тематиката, не е индикация за други политически решения.

Още преди началото на срещата, Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи: Няма място госпожа Митрофанова на утрешното съвещание.

Според Георги Свиленски от Българска социалистическа партия протоколът гласи да се канят всички посланици.

Притеснен съм за господин Вежди Рашидов като най-възрастен, сподели Свиленски и позволи, че вероятно неявяване на депутата от ГЕРБ, който като най-възрастен депутат би трябвало да открие съвещанието, ще е " последваща изненада ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР