Парламентарно представените партии отхвърлиха електронното и машинно гласуване, защото се

...
Парламентарно представените партии отхвърлиха електронното и машинно гласуване, защото се
Коментари Харесай

Румен Христов : Парламентът се уплаши, че българите в чужбина няма да гласуват за тях

Парламентарно показаните партии отхвърлиха електронното и машинно гласоподаване, тъй като се опасяват, че вотът на българите в чужбина няма да отиде при тях. Това сподели пред " Фокус " ръководителят на Съюз на демократичните сили проф. Румен Христов.
Той посочи, че гласоподавателите от чужбина са най-вече млади и образовани хора. Проф. Христов изясни, че риск от операция на електронния избор съществува, само че това не е причина той да не бъде прибавен.
„ Има риск от такова нещо, само че в последна сметка, вижте - електронното банкиране, което не визира един глас - а сега един глас се продава по 50 -100 лева, по този начин се приказва - хората банкират и превеждат милиони с електронни подписи. И там се случва от време на време да има хакерски офанзиви, само че това не е всеобща процедура и това не значи, че не би трябвало да търсим способи, посредством които да подсигуряваме електронното гласоподаване. Най-лесният метод е да се откажем от него. Ние настояваме законите в България да се съблюдават. Две години нищо не се направи, нищо в тази посока не беше решено. Сега виждаме, че се търси опция още веднъж да се отсрочат тези две форми на гласоподаване. " Проф. Христов напомни, че по въпроса за електронното гласоподаване през 2015-та година имаше референдум, на който жителите показаха поддръжката си за него със 70%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР