Парламентарно представените формации ще се съберат в 13 ч., за

...
Парламентарно представените формации ще се съберат в 13 ч., за
Коментари Харесай

Депутатите решават дали да поканят посланик Митрофанова на първото заседание на НС

Парламентарно показаните обединения ще се съберат в 13 ч., с цел да решат дали посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова да бъде поканена на съвещанието, с което на 19 октомври ще се открие 48-ото Народно събрание. Срещата е по самодейност на „ Демократична България “ и се привиква, откакто във вторник политическите сили не съумяха да реализират съгласи.

На първата след изборите среща парламентарно показаните обединения съумяха да разпределят местата си в пленарна зала, само че не се схванаха за наличието на дипломат Елеонора Митрофанова. Във вторник зад предлагането на Демократична България да не бъде поканен съветският посланик №1 застанаха единствено от Политическа партия. Българска социалистическа партия и Възраждане се оповестиха „ срещу “, а представителите на другите политически сили не заеха страна.

За проблема пръв заяви представителят на „ Възраждане “ Петър Петров:

„ Няма да позволим това да се случи, тъй като в допълнение ще нагнети напрежението сред България и Руската федерация “.

Така на процедура депутатите оставиха крайното решение на администрацията на Народното събрание. Оттам обаче възразили, че решението би трябвало да е политическо.

Вчера пред БНР депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който като най-възрастен ще открие първото съвещание, съобщи:

„ Тя е посланик като всички дипломати. Това е оповестяване на война. Ами кой ще носи отговорност, в случай че на следващия ден хвърлят една бомба тук. Аз запитвам чий е този напън? Кой ще дава отговор? “

Последва светкавична конференция на водача на партията-победител от вота Бойко Борисов, който зае противоположна позиция:

„ Няма да влезем в събранието, в случай че госпожа Митрофанова пристигна. Точка. И аз се надявам, тя да направи този жест, да не проваля първото съвещание на Народното събрание “.

В последна сметка решението би трябвало да бъде взето през днешния ден. Ще се вземе поради и мнението на Външно министерство, поискано от администрацията на Народно събрание.

От пресцентъра на Народното събрание оповестиха за Българска телеграфна агенция, че към днешна дата няма изпратени предложения до формалните посетители за откриването на 48-ото Народно заседание.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР