Парламентарните избори в Полша, където вчера управляващата партия Право и

...
Парламентарните избори в Полша, където вчера управляващата партия Право и
Коментари Харесай

Победата на управляващите в Полша: Щедра социална политика за сметка на демокрацията

Парламентарните избори в Полша, където през вчерашния ден ръководещата партия " Право и правдивост " циментира властта си, са една от значимите тематики, коментирани в западния щемпел.

Американският " Крисчън сайънс монитър " проучва за какво ръководеща партия, която наподобява се носи надолу по нелиберален коловоз, като този на Унгария, все пак се радва на необятна поддръжка в страната. Вестникът написа, че от идването си на власт през 2015 година ПиС е поставила ръка върху държавните институции, кръстосала е шпага с Европейския съюз по разнообразни въпроси - от миграцията до политиката за отбрана на околната среда, и е въвела противоречиви правосъдни промени.

И въпреки полското гражданско общество и медиите да остават релативно разнородни и да оказват опозиция, някои политики на ПиС наподобява получават директен подтик от Унгария - фара на нелибералната народна власт " в Европа, написа американският вестник.

В самата Полша обаче ПиС се радва на необятна известност, тъй като се счита, че тя съблюдава предизборните си обещания и в действителност се грижи за елементарните хора.

Изданието цитира позицията на пенсионерка от Гнезно, подкрепяла до момента други партии, само че към този момент изцяло уверена последователка на ПиС. Животът стана по-хубав, откогато те са на власт, споделя дамата. Младите хора получават детски надбавки, пенсионерите ще получат спомагателна 13-а пенсия. Страната се движи в вярната посока. ПиС основава работни места тук, в Полша и не се постанова хората да отиват да работят в чужбина.

Но макар загрижеността в Брюксел и измежду демократичните кръгове в Полша от пълзящия авторитаризъм, истината е, че ПиС набра известност с помощта на комбинация от усилване на патриотичните настроения, стопански напредък и великодушни обществени разноски.

" Това са извънредно значими избори, тъй като посоката, определена от ПиС, е към създаване на еднопартийна страна с някои демократични черти ", споделя полски социолог и прибавя, че това включва също автократично ръководство с нарушение на правилото за разделяне на управляващите със мощно изразен идеологически детайл.

Вестникът акцентира, че през последните години членката на НАТО Полша, която е най-големият търговски сътрудник на Германия и шеста по величина стопанска система в Европейски Съюз, в някои връзки се е трансформирала от рекламно лице в проблематичен член на общността.

 Победата на ръководещите в Полша: Щедра обществена политика за сметка на демокрацията
© Reuters

Германският ежедневник " Нойе Оснабрюкер цайтунг " предизвестява, че обществената политика се осъществя за сметка на демокрацията. В днешната си публицистична публикация вестникът акцентира, че " името на полската партия " Право и правдивост " е правилно единствено на половина. Отстояването на закона от позиция на самостоятелна правосъдна власт все пак не е в стила й ".

Проблемът е, че болшинството поляци не се интересуват от съдилищата, както и от справедливостта, стига те самите да са облагодетелствани. С наближаването на изборите, справедливостта от ден на ден преминаваше в системата за обществено подкрепяне, под формата на огромни облаги като високи детски надбавки и 13-а пенсия, разяснява " Нойе Оснабрюкер цайтунг ".

" Стратегията на самун и зрелища направи ПиС избираема в не толкоз консервативните огромни градове ", разяснява вестникът. " Но цената за това е висока: ПиС ще продължи да преправя страната по свое убеждение. Поляците ще чуват все по-малко за това, защото ограничението на медиите ще продължи. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР