Парламентарните избори в Молдова, които не излъчиха категорично мнозинство, бяха

...
Парламентарните избори в Молдова, които не излъчиха категорично мнозинство, бяха
Коментари Харесай

ОССЕ: Има признаци за купуване на гласове на парламентарните избори в Молдова

Парламентарните избори в Молдова, които не излъчиха изрично болшинство, бяха опорочени от "сериозни признаци за за пазаруване на гласове и корист с държавни запаси ", оповестиха през днешния ден наблюдаващите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), представени от Франс прес.

В официално съобщение наблюдателската задача приветства съществуването на действителна конкуренция по време на изборите и отбелязва, че като цяло главните права са били спазени.

Кампанията обаче беше помрачена от обвинявания в оказване на напън върху държавни чиновници и индикации за пазаруване на гласове и корист с държавни запаси, означиха наблюдаващите.

Те обръщат внимание и на контрола върху медиите от страна на политически сили и объркването, провокирано от новата изборната система, която за първи път съчета гласоподаване по пропорционалната система и мажоритарни избори в един тур с релативно болшинство.

Съгласно неокончателните резултати, огласени през днешния ден от националната изборна комисия, отпред излиза социалистическата партия на проруския президент Игор Додон, която печели 31,3 % от гласовете и 34 от общо 101 места в еднокамарния парламент.

Управляващата Демократическа партия на свръхбогатия Влад Плахотнюк, която господства в настоящия парламент, е трета с 23,9 % от гласовете, само че ще има втората по величина парламентарна група от 31 народен представител с помощта на мажоритарния избор.

Завършила втора с 26,4 на 100 от гласовете, проевропейската коалиция "Сега " се чака да изпрати в Народното събрание 26 депутати.

Липсата на ясно болшинство поражда опасения от нов интервал на политическа неустойчивост в Молдова, където има надълбоко разделяне сред последователите на проевропейската ориентировка на страната и поддръжниците на доближаване с Москва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР