Парламентарните избори в Испания в неделя не излъчиха ясен победител,

...
Парламентарните избори в Испания в неделя не излъчиха ясен победител,
Коментари Харесай

Консерваторите в Испания спечелиха изборите, но нямат мнозинство за управление

Парламентарните избори в Испания в неделя не излъчиха явен победител, оповестиха международните организации. Консервативната Народна партия завоюва най-вече гласове, само че няма задоволително места в Народното събрание, с цел да сформира държавно управление даже в случай че сформира коалиция с крайнодясната “Вокс ”.

Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес приключи на второ място, само че тя и нейните съюзнически партии отпразнуваха този резултат като победа, тъй като обединените им сили биха имали повече места в Народното събрание спрямо Народната партия и крайната десница.

По думите на сегашния министър председател Санчес съперниците му са се “провалили ”.

Лидерът на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо сподели, че е негово обвързване да се опита да сформира ръководещо болшинство.

“Испанците знаят, че от втора мощ се превърнахме в партията с най-вече гласове ”, сподели той, представен от Би Би Си. “Надявам се това да не е началото на интервал на неустановеност в Испания. ”

Коалицията, която би могла да поддържа Санчес, получава общо 172 места в Народното събрание, а десният блок зад Фейхоо - 170 . Необходимият брой депутати за болшинство е 176.

Партията на Файехоо завоюва 136 места в Народното събрание. Крайнодясната партия “Вокс ”, която би могла да поддържа консерваторите, ще има 33 депутати. Това не са задоволително места в Народното събрание за сформиране на ръководещо болшинство.

Социалистическата партия на Санчес получи 122 места в Народното събрание, с две повече от до момента. Настоящият министър председател разчита на поддръжка от лявата партия “Сумар ”, която получава 31 места, както и на няколко по-малко обединения. Тези гласове обаче също евентуално няма да са задоволителни за сформиране на ръководство.

Според Би Би Си единственият вид Санчес да сформира държавно управление е да получи поддръжка от каталунска сепаратистка партия “Заедно за Каталуния ”, само че тя досега не е изразила желание да взе участие в ръководство със социалистите.

До предварителните избори в Испания в неделя се стигна, откакто социалистите претърпяха тежки загуби на локалните избори и министър председателят Педро Санчес подаде оставка. Испанската социалистическа работническа партия на Санчес управляваше в коалиция с крайнолявата “Подемос ” от 2019 година

Няколко социологически изследвания предвиждаха след изборите да има ново, консервативно държавно управление, в случай че консервативната Народна партия и крайнодясната “Вокс ” се коалират и имат задоволително гласове. Това щеше да бъде първо присъединяване на крайнодесните във властта и внезапна смяна в политическия курс на страната.

Двете партии обаче нямат задоволително депутати за болшинство. Според Би Би Си най-вероятно в Испания ще има нови предварителни избори през есента.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР