Парламентарните избори в Чехия се очаква да издигнат на власт

...
Парламентарните избори в Чехия се очаква да издигнат на власт
Коментари Харесай

Милиардерът и евроскептик Бабиш е фаворит на изборите в Чехия днес и утре

Парламентарните избори в Чехия се чака да повдигнат на власт още едно евроскептично държавно управление в Централна Европа. Въпреки че страната има една от най-бързо растящите стопански системи в Европейски Съюз и един от най-ниските проценти на безработица, на гласоподавателите им е пристигнало до гуша от корупция и от непопулярния левоцентристки министър председател Бохуслав Соботка, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

От осемте партии, които се чака да завоюват места в долната камара на Народното събрание на 20 и 21 октомври, половината се афишират срещу обичайния политически курс, някои се възползват от страховете от имиграцията и исляма, а други се опълчват на участието в Европейски Съюз и НАТО.

Партия АНО (Действие на недоволните жители 2011) на 63-годишния милиардер Андрей Бабиш, медиен магнат и някогашен министър на финансите, който дава обещание да води битка с корупцията, е любимец за спечелването на изборите. Тя направи мощен дебют в чешката политика преди четири години, като приключи изненадващо на второ място на предходните избори (с над 18% от вота) и стана дребен съдружен сътрудник в държавното управление.

Социологическите изследвания демонстрират, че най-вероятно Бабиш ще стане идващият чешки министър председател, макар че му е повдигнато обвиняване в машинация с евросубсидии и е упрекван, че е сътрудничил на тайната полиция по времето на комунизма. Някои проучвания дават на АНО над 30 на 100 от вота. Подобно на множеството чешки партии тя, изцяло отхвърля квотния механизъм на Европейски Съюз за преразпределяне на бежанци, а нейният водач е сериозен към Европейски Съюз и е срещу определянето на дата за приемане на еврото.

Социалдемократи, комунисти, крайнодесни и пирати

Най-радикалният кандидат е антимигрантската партия " Свобода и директна народна власт " (СПД) на родения в Токио предприемач Томио Окамура, който споделя, че ислямът е " идеология на омразата ", опълчва се на условието на НАТО страните членки да харчат за защита два % от Брутният вътрешен продукт и желае референдум за преразглеждане на участието на Чехия в Европейски Съюз. Според социолози СПД може да вземе към 9 % от вота. Прагът за влизане в Народното събрание е 5 на 100.

Чешката социалдемократическа партия, водещата политическа мощ в настоящето държавно управление, загуби поддръжка поради непопулярния си водач Соботка, който наскоро сподели, че е податлив да образува държавна коалиция с комунистите. Комунистическата партия на Чехия и Моравия поддържа другарски връзки с ръководещите компартии в Куба, Китай и Северна Корея и се чака да получи повече от 10 % от вота.

Консервативната Гражданска демократическа партия, която преди беше най-голямата политическа мощ, още не може да се възвърне от свадите, довели до края на нейното ръководство през 2013 година и е малко евентуално да вземе повече от 10 %.

Либералната Партия на пиратите, която поддържа участието в Европейски Съюз и НАТО и е известна измежду младите гласоподаватели, има късмет за пръв път да завоюва места в Народното събрание. Неотдавнашни социологически изследвания демонстрират, че тя има поддръжка от 6 % или повече.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР