Парламентарните избори ще се проведат на 4 април - седмица

...
Парламентарните избори ще се проведат на 4 април - седмица
Коментари Харесай

Радев насрочи парламентарните избори

Парламентарните избори ще се проведат на 4 април - седмица след първата допустима дата за този избор. Това разгласи в послание към народа президентът Румен Радев.

Припомняме, че мандатът на настоящия парламент изтича в края на март, а при започване на декември предходната година Радев съобщи, че ще съблюдава Конституцията и изборите ще бъдат на 28 март. 

" Уважаеми сънародници, обръщам се към вас в ден, в който последствията от наводненията в страната още не са отминали. Къщи, стопанства и пътища още са под вода. Хиляди хора посрещнаха тревожни, тъмни и студени нощи в боязън от стихията и чакат поддръжка. Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се срутват сходно на пътищата, тротоарите и подпорните стени и скъпата инфраструктура, изборите получават съдбовно значение ", съобщи при започване на днешното си послание президентът.

" Всеобщ е консенсусът, че виновните органи би трябвало да обяват допустимо най-рано ясни здравни ограничения, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на изборните комисии и за изборната интензивност. Предоставянето от страна на страната на персонални защитни средства, както на изборната администрация, по този начин и на всеки гласуващ българин, е значима стъпка в тази посока. Открои се нуждата от промени в Изборния кодекс, които не трябва да се изчерпват единствено с обезпечаване на правото на глас на хората под карантина. Очаквам законодателят да прегледа и гласоподава и други не по-малко значими оферти, като гласоподаване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат мощно затрудени и даже в неспособност да упражнят конституционното си право на глас, видеонаблюдение в изборните секции и лъчение на процеса на броене на бюлетините и оформяне на изборните протоколи. Също по този начин обективен достъп до медиите от всички в процеса на предизборната акция, унищожаване на ръчното преброяване на машинния избор ", добави президентът.

Той означи, че доводите против промени в Изборния кодекс преди изборите, нееднократно са били подценявани и акцентира, че с плануваната от него дата за избор на ново Народно заседание сегашният парламент има задоволително време за гласоподаване на промени в изборното законодателство. Сред тях Радев изброи включване на опция за гласоподаване по пощата, видеонаблюдение в изборните секции, унищожаване на ръчното преброяване на подадения машинния вот. 

" Очаквам пандемията, която сподели, че може да бъде освен предизвикателство, само че и да се употребява като опция, тъй като се вижда, че в изискванията на пандемията се взеха доста дълго отлагани решения и бяха превеждани незабавно в осъществяване. Макар преди два дни да бях убеден документално от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди избориня ден, чакам комисията в къси периоди да даде опция на всички политически субекти, публични организации, които имат предпочитание, да вземат участие в процеса на узаконяване и тестване, да разгърне дейна акция за образование на администрацията и за информиране на жителите за машинния избор. Очаквам също по този начин да предприеме нужните дейности за актуализация на изборните описи и за осветляване на изборната администрация на всички равнища, както и на " Информационно обслужване ", добави още Радев. 

По думите му събитията от предходната година са посочили, че българите желаят смяна. " Преодоляването на дълбоката рецесия, нужните промени и решения за възобновяване и рационализация и пълноценна европейска интеграция изискват час по-скоро да имаме законен парламент и интензивно, съответно, действено правителсто. В същото време, дейностите, които би трябвало да извършат виновните институции и изборната администрация за подготовка особено към такива избори изискват време и цялостна готовност ", съобщи Радев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР