Парламентарните избори показаха, че двете партии на статуквото - ГЕРБ

...
Парламентарните избори показаха, че двете партии на статуквото - ГЕРБ
Коментари Харесай

Какво правителство ни чака през погледа на социолози |

Парламентарните избори демонстрираха, че двете партии на статуквото - ГЕРБ и Българска социалистическа партия, губят сумарно 20 мандата. Две партии печелят мандати - " ИТН " и " Демократична България ". Това са и партиите, които в безспорен брой усилват своята тежест. И две партии остават на практика на същите си позиции - " Изправи се! Мутри вън " и Движение за права и свободи. 

Тава разяснява социологът от " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова пред Българска национална телевизия. 

Трите партии на митинга обаче нямат болшинство в Народното събрание.

" Т.е. още веднъж сме в обстановка, когато ще се търси поддръжка от старите партии. Ние сме в същата обстановка. Промяна - увеличена тежест, и липса на смяна ", добави Димитрова.

Социологът от " Галъп интернешънъл " Андрей Райчев добави, че ГЕРБ е изгубила психическото си преимущество, само че въпреки всичко не отстъпва надалеч от позициите си.

" Сега ГЕРБ не загуби, даже да приключи с някакъв фотофиниш - с едни гърди напред за " ИТН ", това не е разлика. Аз не се колебая, че " ИТН " ще изберат държавно управление , че ще изберат министър-председател и няма да попадне незабавно в рулетката на рецесията. Трябва да изчакаме 11 ч. и господин Трифонов да каже желанията си, само че най-вероятно ще стане това - той ще предложи нещо, очевидно не договаря дори със своите съдружници ", сподели Райчев.

Това съгласно него изключва разговор с другите партии. В опита си да избегне оповестяването на нови избори ще бъде прогласувано ново държавно управление. Кабинет ще има, само че парламентарно болшинство - не. 

" Това, че си направил държавно управление, още нищо не си решил, тъй като действието на държавното управление е доста обвързвано в парламентарното болшинство, което да е зад тила ти при приемането на законите ", разяснява Райчев.

Боряна Димитрова също счита, че ще има държавно управление, само че надали ще е продължително - евентуално за 7-8 месеца, евентуално ще се завърти
рулетката още веднъж.

Според социологът от " Алфа Рисърч " Демократична България и ИМВ са в капан, в случай че Слави Трифонов не води разговор с тях, а тръгне към независимо държавно управление. Ако поддържат авансово заложена рамка, без да е търсено тяхното мнение, това е сключване на празен чек и ги слага в много унизителна позиция. Ако откажат да го поддържат, ще пристигна обвиняването за съдействие с партиите на статуквото. Според нея това е извънредно рискова политическа обстановка. Но трети избори ще доведат до още по-голяма делегитимация на вота и поддръжката, с която се избират политическите партии.   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР